Wat we tot nu toe weten over de ‘agreekment’

© REUTERS

Na een marathonvergadering van zeventien uur zijn de staats- en regeringsleiders van de eurozone tot een akkoord gekomen over een mogelijk derde hulpprogramma voor het noodlijdende Griekenland. Athene moet zich wel schikken naar een resem verstrekkende voorwaarden.

“Gezien de nood om het vertrouwen herop te bouwen” na de wekenlange frontale botsingen tussen Grieks premier Alexis Tsipras en de rest van de euroleiders, moet Griekenland meteen een eerste reeks maatregelen doorvoeren.

Zo moet Athene tegen woensdag het btw-systeem “stroomlijnen” en de belastbare basis verruimen, maatregelen treffen om de pensioenen op langere termijn duurzaam te maken, de onafhankelijkheid van het Grieks statistisch bureau verzekeren en een onafhankelijke fiscale autoriteit opzetten, net als een mechanisme van quasi-automatische besparingen dat in werking treedt indien de begrotingsdoelstellingen niet gehaald worden.

Pas wanneer dit alles is doorgevoerd, kan er concreet onderhandeld worden over een derde hulpprogramma. Daarnaast moet Griekenland op korte termijn – tegen volgende week woensdag – een ‘code van burgerlijke procedure’ aannemen en een richtlijn omzetten over het herstel en de afwikkeling van banken in moeilijkheden.

De hervormingen

Naast die eerste ‘conditio sine qua non’-reeks, moet Griekenland nog een hele waslijst aan hervormingen doorvoeren. Zo vragen de schuldeisers onder meer een “ambitieus pensioenhervormingsprogramma” en “grondigere hervormingen van de binnenlandse markt”, met name op vlak van solden, zondagsverkoop en de regels rond apothekers, bakkers …

De internationale geldschieters eisen ook de privatisering van het elektriciteitsnet en een modernisering en “rigoureuze herziening” van de arbeidsregels, om zo “het arbeidsmarktbeleid in lijn te brengen met de internationale en Europese standaarden”.

Griekenland moet voorts zijn ambtenarij moderniseren én depolitiseren. Concrete plannen daarover worden tegen volgende week maandag verwacht. Tot slot willen de schuldeisers ook een hervorming van de financiële sector.

Privatiseringen

Om de staatsschuld te helpen drukken, moet de Griekse regering niet alleen instemmen met een uitgebreider privatiseringsprogramma, maar ook met de oprichting van een fonds om die privatiseringen uit te voeren.

“De Griekse activa zullen overgebracht worden in een onafhankelijk fonds dat ze via privatiseringen of op een andere manier zal monetariseren”, luidt het. Concreet moet het fonds 50 miljard euro opleveren, waarvan de helft naar de herkapitalisering van de wankelende Griekse banken zal gaan.

Een kwart zal gebruikt worden voor schuldafbouw en een laatste kwart voor investeringen om de Griekse economie weer aan de praat te krijgen. Het fonds – waarvan eerst gezegd werd dat het in Luxemburg moest komen – zal gebaseerd zijn in Griekenland en beheerd worden door de Grieken, maar “onder het toezicht” van de Europese autoriteiten.

Terugkeer van de Trojka

Belangrijke opgave wordt voorts om de relaties met de ‘instellingen’ – de oude trojka met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds – te “normaliseren”. De instellingen moeten ook opnieuw in Griekenland zelf kunnen werken.

Syriza, de partij van premier Tsipras, heeft zich daar steeds tegen verzet. De Griekse regering zal ook steeds moeten overleggen én groen licht moeten krijgen van de instellingen over alle relevante wetsontwerpen, alvorens die aan het parlement of in een referendum voor te leggen. Het IMF blijft betrokken bij het Griekse hulpprogramma.

Intrekking van eerdere maatregelen

Griekenland moet bepaalde maatregelen herzien die de Griekse regering onder premier Tsipras had doorgevoerd en die in strijd waren met de engagementen die eerdere Griekse regeringen waren aangegaan. De finale tekst van de eurotop treedt niet verder in detail over de precieze maatregelen.

Goed voor 82 tot 86 miljard euro

In totaal zou het derde hulpprogramma goed zijn voor 82 tot 86 miljard euro, waarvan 10 tot 25 miljard voorzien is voor het overeind houden of desnoods de liquidatie van de Griekse banken.

De staats- en regerinsgleiders vragen hun ministers van Financiën daarnaast een overgangsoplossing te vinden om de Griekse financieringsnoden op korte termijn te lenigen. Het gaat om 12 miljard euro tegen midden augustus.

Respecteert Griekenland alle engagementen, dan toont de eurogroep zich tot slot “bereid om – indien nodig – bijkomende maatregelen te bekijken (mogelijk langere aflossingstermijnen)”. Een nominale ‘haircut’ – schuldkwijtschelding – kan niet. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content