Wall Street neemt forse duik

© REUTERS

De aandelenbeurzen op Wall Street hebben de week met zware verliezen afgerond. De Dow Jones eindigde na een slechte week vrijdag nog eens 530 punten lager.

Net als in Azië en Europa kwam er geen einde aan de uitverkoop, die vooral wordt ingegeven door toenemende zorgen over de Chinese economie. De verdere afkoeling van de groei in China kan flinke gevolgen hebben voor de hele internationale economie.

De Dow Jones eindigde de dag 3,12 procent of 530,94 punten lager, en kwam uit op 16.459,75. Het was de zwaarste val van het jaar. Over de week gerekend is het verlies ruim 1.000 punten.

De Nasdaq, de technologiebeurs, viel nog iets meer terug: Nasdaq verloor 3,52 procent of 171,45 punten en eindigde op 4.706,04

De S&P 500 verloor 3,19 procent (64,84 punten) en belandde bij 1.970,89 punten.

Alle dertig fondsen in de Dow Jones stonden op verlies. Apple kreeg de zwaarste klap met een verlies van 5,6 procent. Nike en Microsoft leverden 4,5 procent in. Verizon, Boeing en Goldman Sachs stonden circa 3,5 procent in de min.

Naast Apple gingen ook de aandelen van andere grote beurswinnaars van dit jaar hard omlaag. Zo leverde Netflix 7,5 procent in, werd Facebook bijna 5 procent minder waard en zakten Google en Amazon 3,5 tot 4 procent.

Goedkope olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met bijna 3 procent naar 40,26 dollar. Daarmee werd de laagste prijs in zesenhalf jaar bereikt, Amerikaanse olie was begin 2009 voor het laatst goedkoper dan 40 dollar per vat. In de Dow Jones zag oliereus Chevron 3,5 procent van zijn beurswaarde verdampen. Ook andere olie- en grondstofbedrijven gingen stevig onderuit.

Naast tegenvallende berichten uit China was er vrijdag minder positief nieuws over de Amerikaanse economie, waar de industrie deze maand minder sterk groeit dan verwacht. Door de economische zorgen blijft het de vraag of de Fed volgende maand al de rente in de VS zal verhogen. In de markten wordt de kans op een rentestap in september inmiddels aanzienlijk kleiner geschat dan begin deze week.

Mede daardoor sterkte de euro vrijdag verder aan ten opzichte van de dollar.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content