Amid Faljaoui

Waarom de kiezers van Trump en Le Pen spijt zullen krijgen

Amid Faljaoui Directeur van de Franstalige Roulartamagazines

Met een gedevalueerde frank zullen de Franse pronkstukken van de industrie minder waard zijn, en wie voor Donald Trump gestemd heeft zal zijn trots terugvinden maar armer worden. Dat zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

De Franse verkiezingen blijven ons verrassen. Na de uitschakeling van alle oude figuren van het politieke establishment zoals Nicolas Sarkozy, Manuel Valls, François Hollande en Alain Juppé, is het best mogelijk dat ook François Fillon van het toneel verdwijnt, na de heisa over de fictieve job van zijn echtgenote.

De internationale investeerders worden met de dag nerveuzer. De reden is eenvoudig: omdat niemand de brexit of de komst van Donald Trump in het Witte Huis voorspelde, houden de investeerders rekening met Marine Le Pen in het Élysée.

U vraagt zich misschien af hoe we dat weten. Makkelijk, het enige wat je moet doen is de rente van de Franse openbare schuld over een periode van tien jaar bekijken. Sinds enkele weken stijgt die rente ten opzichte van de Duitse rente. Die wordt als de laagste beschouwd, want Duitsland is de beste economische leerling van de eurozone. Als de Franse rente hoger gaat dan de Duitse, staan de investeerders wantrouwig tegenover Frankrijk en een mogelijke komst aan de macht van Marine Le Pen. Bijgevolg zorgen de investeerders ervoor dat ze minder blootgesteld worden aan de Franse schuld of blijven ze op een afstand. Kort gezegd kost Marine Le Pen zonder iets te doen, enkel door haar bestaan, nu al geld aan de Franse belastingbetaler.

Waarom de kiezers van Trump en Le Pen spijt zullen krijgen

De buitenlandse investeerders vellen daarmee geen oordeel over haar politieke programma, enkel over haar economische plannen. Ze heeft al herhaaldelijk gezegd dat ze Frankrijk uit de eurozone wil halen. Op de website van de Front National staat een document met als naam ‘Tout ce qu’il faut savoir sur la fin de l’euro’ (Alles wat je moet weten over het einde van de euro). Een veelomvattend programma, maar vol redeneringsfouten. Ik geef één voorbeeld: de website van de Front National wijst erop dat indien Frankrijk opnieuw voor de frank kiest, die per definitie gedevalueerde frank investeerders zal aantrekken en zal bijdragen tot een boost van de Franse industrie. In werkelijkheid dreigt het omgekeerde te gebeuren. Met een gedevalueerde frank zullen de mooie Franse kmo’s en de pronkstukken van de industrie minder waard zijn, zullen ze de hebzucht van Chinezen, Qatari en weet ik veel wie aanwakkeren, en al die mooie bedrijven zullen in buitenlandse handen komen. Als Frankrijk uit de eurozone treedt, zal het zijn economische onafhankelijkheid verliezen en de gewone mensen zullen daar het meest onder lijden.

Dat zal waarschijnlijk binnen enkele maanden al gebeuren in de VS. De mensen die voor Donald Trump gestemd hebben zullen er spijt van krijgen. Dankzij de slogan ‘Make America Great Again’ zullen ze hun trots terugvinden, maar hun koopkracht zal weggezakt zijn. Ze zullen trots zijn, maar armer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content