Waals Marshallplan overklast ‘Vlaanderen in Actie’

© belga

De Walen staan met hun Marshallplan verder dan de Vlamingen met hun ‘Vlaanderen in Actie’. “Ik durfde het zelf niet te vertellen,” reageert minister-president Rudy Demotte in een interview met Trends. Hij zal de kmo’s een grotere inbreng geven in zijn economisch beleid.

In Wallonië zitten ze aan de tweede versie van hun Marshallplan: het Marshallplan2.Vert. De groenen maken sinds vorig jaar deel uit van de regeringscoalitie en daarom kwam de pool ‘duurzame economie’ het plan verbreden. Dat concentreerde zich al op: lucht- en ruimtevaart, levenswetenschappen, agro-industrie, mechanica, transport en logistiek.

Het eerste Marshallplan, dat in 2005 van start ging, financierde 1300 onderzoekers, benadrukt Demotte. Hij vindt dat het voornaamste cijfer uit de reeks. De Waalse premier stipt aan dat 15.000 bedrijven geld kregen van de overheid en dat er tussen 7000 en 13.500 jobs werden gecreëerd. De Waalse regering mikt op 30.000 nieuwe arbeidsplaatsen. 200.000 Walen volgden een opleiding en vorig jaar alleen bekwaamden 8000 mensen zich in een vak. Demotte is niet weinig fier over het resultaat.

Allemaal goed en wel, maar de jongste ‘Global Entrepreneurship Monitor’, die 56 landen tegen het licht houdt, geeft Wallonië geen goede cijfers. Demotte geeft toe dat de creatie van nieuwe ondernemingen ondermaats blijft in zijn regio. Hij probeert dat euvel te verhelpen door middel van subsidies die tot 12.500 euro kunnen gaan. “De Walen hebben veel troeven, maar zijn zo gecomplexeerd door hun recente economische verleden dat ze zelfs niet met hun succesverhalen naar buiten durven komen,” aldus de minister-president.

Het succes van het Marshallplan ligt voor de regeringsleider bij het feit dat de politici er de ondernemers zelf verantwoordelijk voor maakten. Dat de Vlaamse captain of industry Luc Vansteenkiste de selectiejury leidt voor bedrijven die projecten indienen, beschouwt hij als een troef.

Demotte betrekt voortaan Brussel in het Marshallplan en wil dat ook met Vlaanderen doen. Samenwerking bestaat al met Vlaamse bedrijven, bijvoorbeeld in de agro-industrie in het westen van Henegouwen.

Het Marshallplan2.Vert is goed voor 1,6 miljard begrotingskredieten en 1,1 miljard leningscapaciteit. Demottes eerste prioriteit is het verminderen van de Waalse schuldenlast, “maar dat mag de broodnodige hulp aan de amechtige economie niet onmogelijk maken.”

Politieke crisis

Het PS-kopstuk antwoordt dat alles mogelijk is in de huidige federale politieke context. Hij vreest dat de politieke crisis lang zal duren. Als dat zo is, “zal de factuur danig oplopen voor de Vlamingen, de Brusselaars en de Walen.” Voor Demotte valt over alles te praten behalve over de solidariteit tussen de Belgen over de taalgrens heen.

Boudewijn Vanpeteghem

Het volledige interview leest u in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content