VS verliest voor het eerst kredietwaardigheid

06/08/11 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

Bron: Trends

Het kredietratingagentschap Standard and Poor's (S&P) heeft de Amerikaanse kredietrating verlaagd. Dat is nooit eerder gebeurd. De VS beschuldigen S&P ervan een rekenfout te hebben gemaakt.

VS verliest voor het eerst kredietwaardigheid

© Reuters

Het is voor het eerst in zijn 70-jarige geschiedenis dat S&P overgaat tot een verlaging van de rating van de VS. De rating "AAA", de hoogst mogelijke rating die er bestaat, werd met één niveau verlaagd tot "AA+", zo blijkt uit een mededeling van Standard and Poor's.

Negatief

Het is meteen het eerste grote agentschap dat overgaat tot die maatregel. Fitch en Moody's hadden na het akkoord over het schuldenplafond hun kredietrating voor de VS op het hoogst mogelijke niveau behouden. Bovendien heeft S&P het perspectief op "negatief" gehandhaafd, wat betekent dat een nieuwe verlaging tot de mogelijkheden behoort bij een volgende evaluatie.

Ontoereikende maatregelen

Als reden voor de verlaging, verwijst S&P naar het "politieke risico" dat er ontoereikende maatregelen worden genomen om het overheidstekort aan te pakken. Het ratingbureau had al in april gewaarschuwd dat het een dergelijke verlaging overweegt vanwege de aanhoudende begrotingstekorten en de stijgende overheidsschuld.

De Verenigde Staten stonden al sinds de de opstart van het ratingagentschap in 1941 met de rating "AAA" genoteerd. Moody's, het oudste ratingbureau, hanteert zelfs al sinds 1917 de hoogst mogelijke notering voor de VS.

Rekenfout

Het Amerikaanse ministerie van Financiën beschuldigt Standard and Poor's (S&P) ervan een misrekening ter waarde van 2.000 miljard dollar te hebben gemaakt bij hun projecties, die uiteindelijk tot een verlaging van de kredietrating van de VS hebben geleid.

"Een beoordeling die gekenmerkt wordt door een fout van 2.000 miljard dollar spreekt voor zichzelf", zo becommentarieerde een woordvoerder van het ministerie de ratingverlaging. (Belga/AFP/DPA/EE)

Onze partners