VS: McDonald’s verhoogt loon voor 90.000 werknemers (maar niet voor anderen)

Betoging voor een vestiging van McDonald's in Chicago © REUTERS
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De fastfoodketen McDonald’s gaat in de VS de lonen van werknemers met ongeveer een dollar (93 eurocent) per uur optrekken. Maar dat geldt alleen voor 90.000 werknemers die voor het moederbedrijf werken. Naar schatting 750.000 anderen werken voor filialen die onder onafhankelijk management opereren.

Het nationaal minimumloon bedraagt in de VS 7,25 dollar (6,73 euro) per uur. Staten kunnen hun eigen minimumloon installeren dat niet lager kan liggen dan het nationaal minimum.

Steven J. Easterbrook, sinds een maand de baas van McDonald’s kondigde in de Wall Street Journal aan dat de lonen voor de eigen werknemers vanaf juli met ongeveer een dollar zullen worden opgetrokken. De lonen zullen in 2016 gemiddeld hoger liggen dan 10 dollar per uur, zo liet hij nog weten. “We hebben naar de werknemers geluisterd”.

De aankondiging volgt op sociale acties voor een “leefbaar loon” die trouwens niet alleen McDonald’s of het bedrijfsleven viseren, en die in sommige staten geleid hebben tot een (soms heel lichte) verhoging van het minimumloon. Grote werkgevers als Wal-Mart en Gap hebben ook al loonsverhogingen doorgevoerd.

15 dollar per uur

Easterbrook zei verder dat zijn bedrijf meer financiële ondersteuning zal geven aan werknemers die hun studies willen afmaken. Ook krijgen voortaan zowel voltijdse als part-time werknemers die gedurende een jaar voor het bedrijf hebben gewerkt een soort vakantie – wie 20 uur per week werkt zou jaarlijks 20 betaalde uren vrij krijgen.

Dit alles ligt ver onder bij het “leefbaar loon” dat de actievoerders eisen – 15 dollar per uur in de horeca.

In het geval van McDonald’s worden de loonsverhoging en andere voordelen beperkt tot iets meer dan 10 procent van de werknemers die voor de keten werken.

Ongeveer 1.500 restaurants, met 90.000 werknemers, zijn rechtstreeks door McDonald’s terwerkgesteld. De overige 12.500 vestigingen in de VS werken volgens een franchisesysteem, met lokaal beheer. Specialisten gaan ervan uit dat de franchises onder druk zullen komen om gelijkaardige loonsverhogingen toe te passen.

Politiek debat

Het minimumloon is allang een heet politiek hangijzer in de VS en kan dat in de aanloop naar de presidentsverkiezingen nog meer worden. De houding van de meeste Republikeinse (potentiële) kandidaten is dat het minimumloon de economie schaadt, en hoe hoger het is hoe groter de schade. Van Hillary Clinton, de gedoodverfde Democatische presidentskandidaat, wordt verwacht dat ze van het “leefbaar loon” een van haar thema’s zal maken.

Uit reportages in kranten en op tv blijkt dat mensen die het huidige minimum verdienen vaak niet rondkomen, en al helemaal niet als ze kinderen of kleinkinderen ten laste hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content