Vrouwen moeten nog 100 jaar wachten op gelijk loon

© Belga

Het duurt nog zeker 100 jaar voordat de loonkloof tussen mannen en vrouwen is gedicht. Dat blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië.

Vrouwelijke managers verdienen in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 12.000 euro minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek bij 34.000 kaderleden. De auteurs schatten dat het nog zowat honderd jaar zal duren vooraleer de loonkloof is gedicht.

48.000 euro
De mannen met een hoge kaderfunctie verdienen jaarlijks gemiddeld 48.000 euro, tegenover 36.000 euro bij de vrouwen. Volgens het onderzoeksinstituut stijgt het loon van de vrouwen (+2,8 procent) weliswaar iets sneller dan dat van de mannen (+2,3 procent), maar aan dat tempo duurt het nog 98 jaar voor ze evenwaardig worden verloond.

Steentje bijdragenVolgens hoofdonderzoekster Petra Wilton schaadt de huidige loonpolitiek de Britse ondernemingen. “Elke bedrijfsleider moet zijn steentje bijdragen om het probleem uit de wereld te helpen, maar ook de regering heeft een functie. Zij moet de namen bekendmaken van de bedrijven die het meest bijdragen aan de ongelijkheid.”

Opvallend is dat aan de voet van de arbeidspiramide in Groot-Brittannië de vrouwen licht meer verdienen dan de mannen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content