Voorzitter Labour schiet met scherp op wetsvoorstel dat stakingsrecht aan banden legt

14/09/15 om 12:36 - Bijgewerkt om 13:35

Bron: Trends

De nieuwe voorzitter van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn, heeft maandag fel uitgehaald naar het wetsontwerp van de conservatieve regering in Londen om het stakingsrecht aan banden te leggen.

Voorzitter Labour schiet met scherp op wetsvoorstel dat stakingsrecht aan banden legt

Jeremy Corbyn, Labour © Reuters

Volgens is het wetsontwerp een aanval in de regel tegen de arbeiders en de vakbonden. Hij uitte zijn ongenoegen in een opiniestuk in de krant Daily Mirror.

De regering-Cameron wil het werknemers moeilijker maken om vakbonden op te richten en moeilijker voor vakbondslui om hun job, hun loon en hun pensioen via stakingsacties te beschermen, luidde de kritiek. De wet lijkt wel afkomstig "uit een fascistische dictatuur". Zelfs oud-voorzitter David Davis van de Tory's vergeleek sommige punten uit de wettekst met het Spaanse regime van Franco.

Dubbele kopstoot

Corbyn vindt dat de Conservatieven de arbeiders een dubbele kopstoot uitdelen door anderzijds te snijden in de sociale voorzieningen.

Het wetsontwerp wordt maandagnamiddag aan het House of Commons voorgelegd. De tekst schrijft onder andere voor dat meer dan de helft van de werknemers van een bedrijf aan de stemming voorafgaand aan een staking moeten deelnemen opdat de staking als legaal wordt beschouwd. Tot dusver voorziet de wet niet in een verplicht quorum. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners