'Voor elke euro subsidie in cultuur, krijgt overheid anderhalve euro terug'

16/09/11 om 09:28 - Bijgewerkt om 09:28

Bron: Trends

Dat zegt Jan Briers, die al meer dan 25 jaar het Festival van Vlaanderen leidt. Ook bij dit klassieke muziekfestival werd gesneden in de subsidies.

'Voor elke euro subsidie in cultuur, krijgt overheid anderhalve euro terug'

© Roularta

Dat zegt Jan Briers, die al meer dan 25 jaar het Festival van Vlaanderen leidt, in Z-Talk Goossens op Kanaal Z. Ook bij dit klassieke muziekfestival werd gesneden in de subsidies. Zo verdween de helft van de subsidies van de Vlaamse gemeenschap voor het Festival van Vlaanderen-Brussel. In de structurele werking verdween 3 procent uit het budget.

"Uit onderzoek van de Vlerick Management School en Idea Consult blijkt nochtans dat elke euro overheidssubsidie anderhalve euro nieuwe inkomsten genereert voor de overheid, in de vorm van belastingen en sociale bijdragen," aldus Briers.

Bekijk het fragmentBriers prijst zich gelukkig dat de ticketverkoop en de sponsoring er de voorbije jaren niet op achteruit gingen. Integendeel: "Crisisperiodes hebben totaal geen effect." Wel zijn de duurste tickets 15 procent duurder geworden. En een bankverzekeraar als Dexia zwaait niet meer met de bedragen zoals voorheen.

Toch blijft sponsoring belangrijk voor een derde van de inkomsten, maar hier ziet Jan Briers geen terugval. "Cultuur sponsoren is immers goedkoop," beweert Briers. (VG)

In Z-Talk Goossens praat Jan Briers ook over de economische waarde van het festival, over de veeleisendheid van de bezoekers, en de nieuwe manieren om klassieke muziek aan de man te brengen.

Bekijk de volledige uitzending nu online of vanaf zaterdagochtend om 11 uur in de weekendlus van Kanaal Z.

Onze partners