'Vluchtelingen moeten na vier maanden toegang krijgen tot de arbeidsmarkt'

09/09/15 om 15:35 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Trends

Vakbonden en werkgevers zijn het onderling eens dat oorlogsvluchtelingen na vier maanden toegang moeten krijgen tot de arbeidsmarkt, in plaats van de huidige termijn van zes maanden.

'Vluchtelingen moeten na vier maanden toegang krijgen tot de arbeidsmarkt'

© Belga

Vorige vrijdag kondigde de regering-Michel aan dat ze pre-opvang zou voorzien voor asielzoekers die in afwachting van hun registratie, in grote getale verbleven in het Maximiliaanpark. Tegelijkertijd liet minister Peeters noteren dat hij de Groep van Tien zou uitnodigen om van gedachten te wisselen over de mogelijkheid om asielzoekers sneller toe te laten tot de arbeidsmarkt.

Drie documenten

De vakbonden en werkgevers zaten vandaag samen met de minister rond de tafel. Er is eensgezindheid om de wachtperiode in te korten tot vier maanden. Wel zullen de betrokkenen over drie documenten moeten beschikken: een document met de datum van hun registratie, een arbeidskaart C en een immatriculatiedocument dat de gemeente na vier maanden zou kunnen afleveren, zei minister Peeters woensdag aan de VRT-radio.

Bedoeling is dat nog wordt overlegd met de steden en gemeenten, en dat het dossier nog langs de regeringstafel passeert.

"Een eerste stap"

Volgens Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, is overeengekomen om de toegang tot de arbeidsmarkt voor oorlogsvluchtelingen geleidelijk te versnellen. "Er is een voorstel om dit van zes maanden naar vier maanden te brengen", bevestigt hij. Volgens Vercamst gaat het om een eerste stap, en volgt later een evaluatie. "Niets weerhoudt om dit later nog aan te passen."

"Hoe sneller vluchtelingen kunnen toetreden op de arbeidsmarkt, hoe rapper het integratieproces van start kan gaan", argumenteert de liberale vakbondsleider. (Belga/NS)

Onze partners