Vluchtelingen geven economische groei Duitsland duwtje in de rug

13/05/16 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:43

Bron: Trends

De vluchtelingen stuwen de economische groei van Duitsland. Het afgelopen kwartaal tekende het land een groei op van 0,7 procent. De groei overtreft de verwachtingen van de analisten.

Vluchtelingen geven economische groei Duitsland duwtje in de rug

Merkel en Schaüble © reuters

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het eerste kwartaal met 0,7 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is het hoogste cijfer in twee jaar. Opmerkelijk: de economie kreeg een boost door de overheidsuitgaven voor de vluchtelingen. Duitsland liet vorig jaar zowat 1 miljoen migranten binnen.

Beter dan verwacht

Analisten waren uitgegaan van een economische groei met 0,6 procent in het eerste kwartaal. Het cijfer ligt uiteindelijk nog hoger, vooral door het aantrekken van de binnenlandse vraag. De consumptie van gezinnen nam toe, terwijl ook de overheid meer geld uitgaf om de influx van migranten te begeleiden, zegt het Duitse bureau voor de statistiek. Tot slot had ook de zachte winter een positieve invloed, meer bepaald op de bouwactiviteit.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Duitse economie met 0,3 procent. Voor het lopende kwartaal ziet de Bundesbank wel tekenen van vertraging. (Belga/NS)

Onze partners