“Vlaanderen predikt, en daar stopt het”

Vlaanderen, België en Europa worstelen zich door zwaar financieel en economisch weer. Maar niemand laat er zijn slaap voor. Onbegrijpelijk, vinden de decanen Philippe Haspeslagh (Vlerick) en Philippe Naert (AMS).

Philippe Haspeslagh (Vlerick Leuven Gent Management School) en Philippe Naert (Antwerp Management School) staan aan het hoofd van de twee bekendste Vlaamse managementscholen, waar de volgende generatie leiders opgeleid wordt. In een dubbelgesprek met Trends nemen de twee decanen geen blad voor de mond. Ze maken brandhout van het Belgische compromismodel maar zetten ook vraagtekens bij de economische vooruitzichten voor Vlaanderen. Een bloemlezing.

Naert: “Politici worden vaak vergeleken met loodgieters. Maar laat je te veel verschillende loodgieters in je huis toe, dan blijf je aan het einde van de rit achter met een spaghettiknoop waar niemand nog uit geraakt. En dan is er maar één oplossing: een nieuw buizensysteem installeren. Op dat punt zijn we in ons land aangekomen.”

Haspeslagh: “De Vlaming is veel te weinig bereid tot verandering, en door het ontbreken van een sense of urgency verandert die houding niet. De Vlamingen zijn niet meer mobiel, niet fysiek, maar ook niet in de geest. Iedereen houdt zijn verworvenheden vast. We zijn rijk en stellen het goed. Uiteindelijk is dat triestiger dan de dingen waarover veelal geklaagd wordt: het falende werkgelegenheidsbeleid, de hoge loonkosten, enz.”

Naert: “Ook onze Vlaamse bedrijfscultuur is vrij gesloten, waardoor deuren dicht worden gehouden. We zijn een low trust society. We hebben te weinig vertrouwen in de externe wereld.”
Haspeslagh: “We merken dat de Belgische studenten individualistischer zijn ingesteld dan de buitenlandse. Er is weinig burgerzin.”

Naert: “Vlaanderen heeft geen duidelijke strategie. Er is VIA (Vlaanderen in Actie) en allerlei andere programma’s, maar die zijn niet wervend. Ik zie niemand die daar echt enthousiast over is. Eén van de problemen in Vlaanderen is dat men veel predikt. En daar stopt het. Als het er echt op aan komt, doet men het niet. Dan gaat de Vlaamse regering via de kaasschaafmethode toch besparen op innovatie, terwijl de innovatie-inspanningen net nu verdubbeld moeten worden. Mijns inziens is het vrij gemakkelijk om een strategisch project voor Vlaanderen te hebben. Maar het is er niet.”

Lees het volledige interview in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content