Vlaamse regering stimuleert jonge ondernemende starters

© Reuters

De Vlaamse regering heeft nieuwe maatregelen in de vorm van ‘begeleiding’ uitgedokterd om de jonge ondernemer, wetenschapper, vrouwen en mensen met een handicap nog beter te laten slagen in hun ‘arbeidsdroom’.

Als jonge ondernemer een eigen bedrijf opstarten is niet eenvoudig. Maar ook bepaalde beroepsgroepen hebben het niet van de poes op de arbeidsmarkt. De Vlaamse regering heeft nu nieuwe begeleidingstrajecten uitgedokterd om het die mensen iets eenvoudiger te maken. Er blijft ruimte voor aanpassing omdat het gaat om proefprojecten.
De starterVlamingen die een eigen onderneming willen opstarten, kunnen vanaf 1 september begeleiding krijgen bij het opstellen van een ondernemingsplan. De Vlaamse regering trekt 4.5 miljoen euro uit om het ondernemerschap in Vlaanderen te stimuleren.

Kandidaat-ondernemers kunnen bij de lokale vestigingen van ondernemersorganisaties Voka en Unizo terecht voor een haalbaarheidsstudie. De begeleiding bestaat uit workshops, een online-toepassing en individuele gesprekken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een adviesrapport waarin duidelijk gesteld wordt of een project haalbaar is of niet. “Wij gaan het ondernemingsplan niet schrijven, maar wel tips geven”, legt Unizo-topman Karel Van Eetvelt uit.

Die dienstverlening is 900 euro waard, maar kost de starter maar 100 euro. Als een plan onhaalbaar blijkt, zal de starter dat ook te horen krijgen, zo klinkt het. Het gaat om een proefproject dat twee jaar zal lopen en waarbij 2.500 starters advies zullen krijgen.

Doelgroepbegeleiding
Een tweede maatregel focust op bepaalde doelgroepen. Er starten begeleidingstrajecten voor wetenschappers bij universiteiten, vrouwen, 50-plussers, allochtonen en mensen met een arbeidshandicap. Verschillende vzw’s richten zich specifiek op een van die doelgroepen.

De vzw NEOS bijvoorbeeld wil 50-plussers sensibiliseren en opleiding geven zodat zij hun keuze om een onderneming te starten weloverwogen kunnen nemen. Mensen met een arbeidshandicap of een medische beperking zullen terechtkunnen bij de vzw GTB. Markant en Unizo richten zich dan weer op vrouwen. Voor allochtonen is er een project van de organisaties Stebo en Gusto.

Volgens Minister-president Peeters zit het ondernemerschap in Vlaanderen in de lift en kunnen deze initiatieven enkel een meerwaarde betekenen. In 2011 kwamen er in Vlaanderen 40.914 nieuwe ondernemingen bij, een stijging met 7 procent tegenover crisisjaar 2009. “Het proefproject kan worden uitgebreid als het succesvol is”, klinkt het. Voor Peeters is het stimuleren van ondernemerschap “een van zijn topprioriteiten”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content