Vlaams Parlement wil Dexia-top aan de tand voelen

04/10/11 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Bron: Trends

Het Vlaams parlement gaat de raad van bestuur van Dexia uitnodigen van zodra er duidelijkheid is over de toekomst van de bankgroep.

Vlaams Parlement wil Dexia-top aan de tand voelen

© belga

Vorige week drong sp.a-fractieleider John Crombez er al op aan om de Dexia-top, met name voorzitter Jean-Luc Dehaene, uit te nodigen naar het parlement om toelichting te krijgen over de ontwikkelingen bij de financiêle groep. Maar Dehaene bedankte toen - bij monde van commissievoorzitter Eric Van Rompuy - voor de eer. Dehaene vond het volgens Van Rompuy namelijk "niet opportuun" om op de uitnodiging in te gaan.

Verwacht wordt dat in de eerstkomende uren of dagen een beslissing zal vallen over herstructurering van Dexia. Zodra die beslissing is gevallen en er wat meer duidelijkheid is over de toekomst van Dexia, wil het Vlaams parlement de raad van bestuur van Dexia uitnodigen om tekst en uitleg te komen geven. De vraag zou unaniem gesteund zijn. Mogelijk vindt de zitting plaats achter gesloten deuren.

Muyters krijgt vragen

Vlaams minister van Financiën Muyters kreeg dinsdag in het parlement overigens een hele resem vragen over de financiële perikelen bij de Gemeentelijke Holding te verwerken. Die Holding is het vehikel waarin de participatie van 14 procent van de gemeenten in Dexia is ondergebracht.

De moeilijkheden van de Gemeentelijke Holding zijn onder meer het gevolg van een lening van 500 miljoen euro die ze in 2008, in volle bankencrisis, aanging om te kunnen participeren in de kapitaalverhoging van Dexia. De gemeenten kregen toen een rendement van 13 procent voorgespiegeld, maar de nieuwe Dexia-aandelen dienden als onderpand voor de lening. De waarde van de aandelen, die waren aangekocht tegen 9,9 euro, smolt als sneeuw voor de zon.

In juni beslisten de gewesten om de Gemeentelijke Holding een waarborg van 450 miljoen euro te voorzien. Intussen is het aandeel van Dexia nog slechts 1,01 euro waard en wordt er druk gespeculeerd over de toekomstige structuur van de bank-verzekeraar.

"Als het nodig is, zal de waarborg van 450 miljoen euro die de gewesten in juni 2011 aan de Holding hebben gegeven, verhoogd worden. Maar dat zal de eerstkomende dagen niet het geval zijn," zei Muyters. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners