‘Vlaams overheidsinstrumentarium moet eens opgekuist worden’

© Belga
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Wouter De Geest, voorzitter van de Vlaamse industrieraad en gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen in Z-Talk Goossens.

‘De KMO’s zien door het bos de bomen niet meer. Er bestaan heel veel overheidsinstanties die de ondernemer willen helpen, maar het is zo’n kluwen geworden dat die zijn weg niet meer vindt.’

‘Jammer genoeg kan een overheid niet de reset-knop van een computer indrukken. Maar toch moeten er instituties worden afgeschaft. Een aantal organen kunnen best gefuseerd worden,’ meent Wouter De Geest.

Zijn pleidooi om de Vlaamse versnippering tegen te gaan staat in het volledige plan van aanpak, dat de Vlaamse Industrieraad vandaag voorstelt aan de Vlaamse regering. De Industrieraad, bestaande uit 20 captains of industry, academici en sociale partners werd in november 2011 officieel geïnstalleerd om de Vlaamse regering te adviseren en het Nieuw Industrieel Beleid van Kris Peeters te coördineren.

In Z-Talk Goossens vertelt Wouter De Geest waarom het zo lang geduurd heeft dat de Vlaamse industrieraad nu pas met een eerste plan naar buiten komt. Hij hoopt alleszins dat de overheid bereid is om zichzelf te transformeren.

‘De Vlaamse raad voor Wetenschapsbeleid en Innovatie, het IWT, het Agentschap Ondernemen doen schitterend werk op zich, maar hebben ze wel dezelfde focus? Je moet streven naar een hogere efficiëntie. Die moet ten goede komen van de klant. En de klant is niet de overheid, maar de onderneming,’ benadrukt De Geest.

Geen gemakkelijke klus omdat elk van die instanties gekoppeld is aan bepaalde belangengroepen. Wouter De Geest is duidelijk: ‘We kunnen niet over een Nieuw Industrieel Beleid spreken, als er geen bereidheid is tot verandering.’

Wouter De Geest is te gast samen met Herman Daems, die deze namiddag zijn herstelplan voor Limburg voorstelt na de sluiting van Ford Genk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content