‘Verplicht outplacement voor alle werknemers’

Volgens VDAB-topman Fons Leroy kan het recht op outplacement, waarbij ontslagen werknemers begeleid worden bij hun zoektocht naar een nieuwe job, maar beter worden uitgebreid. Op dit moment hebben enkel ontslagen werknemers die ouder zijn dan 45 er recht op.

Volgens VDAB-topman Fons Leroy kan het recht op outplacement, waarbij ontslagen werknemers begeleid worden bij hun zoektocht naar een nieuwe job, maar beter worden uitgebreid. Op dit moment hebben enkel ontslagen werknemers die ouder zijn dan 45 er recht op.

“Ik pleit, zeker in deze periode waarin het slechter gaat en we veel ontslagen kennen, dat er een algemeen recht op outplacement zou moeten zijn en dat de werkgevers zouden betalen voor het opnieuw tewerkstellen van hun werknemers en niet voor het opzeggen van hun werknemers”, aldus Leroy maandag in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Via outplacement worden oudere werknemers die pas ontslagen werden, begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe baan. De begeleiding, die in handen is van een gespecialiseerde dienstverlener, komt op rekening van het bedrijf dat de betrokken werknemer ontslagen heeft.

Wie niet aan een nieuwe job geholpen wordt door outplacement komt uiteindelijk bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) terecht.

Volgens VDAB-topman Leroy moet de regeling, die enkel verplicht is voor werknemers ouder dan 45, worden uitgebreid naar alle leeftijdscategorieën.”We hebben vandaag al een verplicht outplacement voor oudere werknemers, de logische volgende stap is dat te veralgemenen”, aldus Leroy.

Leroy merkt door de recente golf van ontslagen – al 5.600 dit jaar – namelijk een toename van een aantal andere profielen, zoals hooggeschoolden, mensen uit de groene sector, enzovoort. Maar er blijkt ook een paradox te bestaan. “Aan de ene kant zijn er veel ontslagen, aan de andere kant zijn er ook nog elke maand 18.000 vacatures. Hooggeschoolden vinden nog altijd redelijk gemakkelijk hun weg op de arbeidsmarkt.” De VDAB-topman ziet 2 doelgroepen die het slecht doen: jongeren die de school verlaten zonder diploma en 55-plussers.

Leroy spreekt van een structurele ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt. “80 procent van de werkzoekenden is laag- of middengeschoold, terwijl bij 80 procent van de vacatures hoog- of middengeschoolden gevraagd worden. Die mismatch is een van onze voornaamste problemen.” Een ander groot probleem is volgens Leroy de “heel hoge loonkosten in ons land”.

Leroy ziet het als de taak van de VDAB om het activeringsbeleid nog te versterken, maar vraagt ook een inspanning van de werkgevers: “Aan de kant van de bedrijven moeten er effectief kansen gecreëerd worden voor 55-plussers, anders zijn we mensen aan het opleiden voor niets.” (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content