Verkeersbelasting is regionale bevoegdheid (Crevits)

In de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement was er donderdag enige hilariteit over het idee van federaal minister Didier Reynders om een soort péage in te voeren. Sophie De Wit van N-VA sprak van een “goede aprilgrap”.

“Verkeersbelasting is een regionale bevoegdheid, punt uit”, reageerde Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits.

Reynders lanceerde ‘s ochtends het idee om een systeem van péage in te voeren op de Belgische wegen om de federale begroting in evenwicht te krijgen. In de marge van een discussie over kilometerheffing kwam het voorstel van Reynders in de commissie ter sprake.

Vlaanderen streeft naar de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens tegen 2013. Minister Crevits legde uit dat de administratie werkt aan een plan van aanpak, dat eind april overgemaakt zal worden aan de Vlaamse regering.

Ondertussen is er overleg tussen de gewesten en de federale regering in een werkgroep kilometerheffing binnen het interministerieel comité, voegde de minister toe.

Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open Vld) roept als voorzitter van het Beneluxparlement op tot “eenvormigheid, ook met Nederland en Luxemburg”.

“Ik zal op het niveau van het Beneluxparlement binnenkort een conferentie organiseren met de vertegenwoordigers van alle landen en regio’s om zo snel mogelijk uit deze impasse te geraken”, aldus Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content