Vereffening Gemeentelijke Holding kost Vlaamse overheid 265 miljoen euro

24/10/11 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Bron: Trends

De begeleide vereffening van de Gemeentelijke Holding (GH) zal de Vlaamse overheid zowat 265 miljoen euro kosten.

Dat heeft Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gezegd op Radio 1. De Vlaamse regering zal nu bekijken hoe ze die kost gaat opvangen. De factuur voor de Gemeentelijke Holding overstijgt in elk geval de ruimte voor nieuw beleid van 230 miljoen euro die er in de Vlaamse begroting voor 2012 staat.

"We moeten in de Vlaamse regering bekijken wat we kunnen doen om die problemen op te lossen. We hebben bijvoorbeeld dit jaar nog een betalingsbuffer van 50 miljoen euro die, denk ik, nog niet is gebruikt en die we kunnen aanspreken", zegt Muyters.

De N-VA-minister staat achter het vereffeningsscenario. Een faillissement moest vermeden worden om de verliezen voor alle betrokkenen maximaal te beperken, argumenteerde hij.

Geen gerechtelijk onderzoek naar aansprakelijkheid

Dat er voor een vereffening is gekozen en niet voor een faillissement maakt ook wel dat er geen gerechtelijk onderzoek komt naar de aansprakelijkheid van bestuurders. Muyters benadrukt dat dit niet de reden is waarom voor een vereffening is gekozen. Hij wijst erop dat de aansprakelijkheidskwestie door het parlement onderzocht kan worden.

In het Vlaams Parlement starten dinsdag hoorzittingen rond het Dexia-dossier. De federale Kamer houdt woensdag nog hoorzittingen en beslist daarna of er eventueel een onderzoekscommissie komt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners