VDAB stuurt minder vacatures naar 55-plussers

09/09/16 om 05:23 - Bijgewerkt om 05:23

Wie als 55-plusser aanklopt bij de VDAB, hoeft er niet op te rekenen dat zij of hij automatisch op de hoogte gebracht wordt van vacatures. Dat is het gevolg van een afspraak uit 2008.

VDAB stuurt minder vacatures naar 55-plussers

© BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Een slachtoffer van de maatregel spreekt van leeftijdsdiscriminatie en is naar het Interfederaal Gelijkekansencentrum gestapt.

Werklozen krijgen via mail of sms regelmatig een bericht van de VDAB met de melding dat er een jobaanbieding is die voor 80 procent overeenstemt met hun profiel.

In 2008 sloten de sociale partners echter een akkoord waarin staat dat oudere werknemers een "kwalitatieve begeleiding" moeten krijgen en enkel gecontacteerd dienen te worden als er bij de VDAB een vacature binnenkomt die voor de volle 100 procent overeenstemt met hun profiel.

Pensioenleeftijd

Volgens economieprofessor Stijn Baert (UGent) speelden nog andere motieven. "De vakbonden stonden acht jaar geleden niet te springen om de pensioenleeftijd al te fel op te trekken. En de werkgevers voelden zich niet geroepen om oudere mensen uit te nodigen voor een gesprek", aldus Baert, die toevoegt dat door de vergrijzing beter alle middelen worden ingeschakeld om ouderen aan een job te helpen. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft er in principe niets op tegen om de afspraak aan te passen, maar dan moeten de sociale partners gezamenlijk aangeven dat ze dit willen.

(Belga/RR)

Onze partners