VDAB en Forem willen samenwerking met Franse tegenhanger

28/06/11 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Bron: Trends

De Vlaamse en de Waalse arbeidsbemiddelingsdiensten, VDAB en Forem, willen binnen de kortste keren samenwerken met hun Franse evenknie Pôle Emploi.

VDAB en Forem willen samenwerking met Franse tegenhanger

© belga

Voor het einde van het jaar willen de drie partijen gezamenlijk kantoren uitbaten in het grensgebied tussen West-Vlaanderen, Henegouwen (Wallonië Picardie) en Noord-Frankrijk. De bedoeling: vanaf 2012 zoveel mogelijk Franse werkzoekenden aantrekken naar vooral West-Vlaamse bedrijven, die
bijna permanent op zoek zijn naar geschikte arbeidskrachten. Het gaat in de eerste plaats om laaggeschoolden, hoewel er ook gemikt wordt op het aantrekken van middenkaders of hooggeschoolden.

De VDAB-kantoren langs de grens krijgen op korte termijn versterking van Noord-Franse en Waalse medewerkers. Vandaag bestaat er welgeteld één gemengd VDAB-Forem-kantoor, in Moeskroen. De werpt vruchten af. Omdat Noord-Frankrijk relatief veel werkzoekenden heeft, wordt veel verwacht van de op til zijnde driehoekssamenwerking. In Frankrijk is de werkloosheidsvergoeding beperkt in de tijd, wat het zoeken naar nieuw werk bespoedigt.

Unizo noemt zichzelf de promotor van meer samenwerking tussen de drie partijen. "Daarom willen we een campagne in het leven roepen onder de noemer Vous êtes les bienvenus", zegt Axel Ronse van Unizo Zuid-West-Vlaanderen. "Ook als het grensarbeidersstatuut vanaf 1 januari uitdooft voor nieuwe Franse rekruten op de Belgische arbeidsmarkt, blijven tal van voordelen bestaan, ook fiscaal en sociaal. Een van die voordelen is dat Fransen in België vlugger een contract voor onbepaalde duur krijgen, terwijl ze in eigen land voortdurend aan het lijntje gehouden worden."

KC

Lees meer over:

Onze partners