VBO 'zeer ongerust' over begroting Di Rupo

17/11/11 om 20:19 - Bijgewerkt om 20:19

Bron: Trends

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is 'zeer ongerust' over de begroting die formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen aan het opstellen zijn.

De raad van bestuur van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO) is "zeer ongerust" over begrotingsvoorstellen van de regeringsonderhandelaars en het signaal dat daarmee gegeven wordt aan investeerders en ondernemers.

Zware belastingverhogingen

Het VBO spreekt van "zware belastingverhogingen", met de bijkomende vennootschapsbelasting die 2 miljard euro moet opbrengen, en de socialebijdrageverhogingen voor kennisjobs die goed zijn voor 75 miljoen. Btw- en andere belastingverhogingen zullen, volgens het VBO, de inflatie verhogen met 0,2 tot 0,3 procent, en via de automatische indexering ook de loonkosten.

Vervroegde pensioenleeftijd optrekken

Toch vindt het VBO het "gunstig" dat de onderhandelaars een eerste aanzet geven om de vervroegde pensioenleeftijd op te trekken, de wachtuitkeringen te verstrengen en de groeivoet in de uitgaven in de gezondheidszorg te beperken. De werkgeversorganisatie roept de onderhandelaars op om hieraan verder te werken.

Loonindexering

Tot slot roept het VBO de onderhandelaars "met aandrang" op om de automatische loonindexering grondig te hervormen. (Belga/EE)

Onze partners