VBO-voorzitter Michèle Sioen: 'Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25 procent'

24/04/14 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:14

Bron: Trends

Michèle Sioen, de nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), hekelt de loonhandicap van ons land.

VBO-voorzitter Michèle Sioen: 'Breng werkgeverslasten terug van 35 naar 25 procent'

© belga

"Onze loonhandicap tegenover onze belangrijkste handelspartners is opgelopen tot 16,5 procent, terwijl onze productiviteitsgroei snel terugloopt. Dat is totaal onhoudbaar voor onze bedrijven. Daarom moeten de werkgeverslasten op arbeid van 35 naar 25 procent worden teruggebracht." Dat zei Michèle Sioen (48), de nieuwe
voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), donderdag bij haar officiële voorstelling in de gebouwen van het VBO in Brussel.

Energiekosten

Ander heikel punt - naast de loonhandicap - vormen volgens Sioen de stijgende energiekosten in ons land. Er is volgens de nieuwe VBO-voorzitter inzake het energiebeleid een gebrek aan samenhang en coördinatie, zowel op Belgisch als op Europees, federaal en regionaal vlak.

Werkloosheid en administratieve vereenvoudiging

Voorts vindt Michèle Sioen dat de jeugdwerkloosheid met meer dan 20 procent de toekomst van de volgende generaties hypothekeert. Sioen pleit ook voor meer administratieve vereenvoudiging, 'want de administratieve lasten kosten de ondernemingen jaarlijks 5 tot 6 miljard'. Op dat vlak vraagt de VBO-topvrouw 'een meer doortastend beleid'.

Sioen is de eerste vrouw die de Belgische werkgeversfederatie voorzit. Ze neemt de fakkel voor de komende drie jaar over van Pierre Alain De Smedt.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Pieter Timmermans, CEO van het VBO, onderstreepte het belang van de eerste vrouwelijke voorzitter voor de werkgeversorganisatie, omdat het aantoont dat het VBO gelooft in gelijke kansen voor man en vrouw, ook voor topfuncties. Timmermans verduidelijkte wel dat de nieuwe voorzitter niet in de eerste plaats gekozen werd omdat ze een vrouw is. "Mevrouw Sioen is vooral gekozen, omdat ze een CEO van topniveau is. Ze leidt met Sioen Industries een bedrijf met 4.800 medewerkers, van wie een goeie 900 in eigen land, een bedrijf dat actief is in 15 landen," aldus Timmermans. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners