Vanthemsche (Boerenbond): ‘Rusland is een onbetrouwbare partner’

Piet Vanthemsche, Boerenbond © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Op korte termijn kan de landbouw- en voedingsmarkt grondig worden verstoord. Maar op lange termijn schiet Rusland in de eigen voet, vindt Boerenbond voorzitter Piet Vanthemsche.

De voorzitter van de Boerenbond noemt de potentiële impact van het invoerverbod van Rusland tegen Europese landbouw- en voedingsproducten “zeer groot”.

Rusland werd de tweede grootste afnemer van producten uit de Europese Unie. De Russen gaan op een zeer doorgedreven manier te werk, met een zeer uitgebreide lijst van producten. “De impact is niet te onderschatten op het Belgische varkensvlees, peren, tomaten, komkommers, paprika’s, aardbeien”, schetst Piet Vanthemsche. “Rusland is één van de belangrijkste exportmarkten voor onze veilingen”.

Russen geven geen krimp

De voorzitter van de Boerenbond waarschuwt bovendien voor het volhardende karakter van de Russen. “In februari werd reeds een importverbod op varkensvlees van kracht. De prijs van het varkensvlees in Rusland is sindsdien verdrievoudigd. Maar de Russen geven geen krimp. Ze komen niet terug op hun beslissing”. President Vladimir Poetin ligt daarmee in de lijn met vroegere leiders van het land, die zich weinig tot niet bekommerden om het lot van hun bevolking.

Bovendien zullen de Russen een verdeel en heers tactiek uitproberen in de Europese Unie, door lidstaten tegen elkaar uit te spelen. “Europa is solidair met Oekraïne. Maar Europa moet nu ook even solidair zijn met de eigen economische sectoren. Want deze sancties zullen leiden tot faillissementen. Op korte termijn worden de markten grondig verstoord. Voor het varkensvlees zitten we al met een dergelijke situatie”. Vanthemsche verwijst naar een crisisfonds binnen de Europese Commissie, dat schokeffecten kan opvangen. De Commissie, en de afzonderlijke lidstaten, moeten daar hun verantwoordelijkheid nemen. “Of kunnen we consumenten motiveren om meer eigen fruit en groenten te eten, zoals de Polen die plots meer eigen appels eten? België exporteert de helft van zijn productie. We kunnen niet plots zelf de helft meer eten”.

Vanthemsche nuanceert overigens dat de meeste markten nog helemaal niet zijn ingestort. Het oogsten van hard fruit moet nog beginnen.

‘Rusland is onbetrouwbaar’

Tot daar het effect op de korte termijn. Voor de langere termijn verwacht Vanthemsche vooral dat Rusland zichzelf in de voet schiet. Het land toont zich als “een onbetrouwbare partner. Daarop zal het op langere termijn worden afgerekend”. De Belgische voedingsproducenten zullen op langere termijn nieuwe afzetmarkten vinden. Maar op kortere termijn zal dit dus “geld kosten. Je kan geen omeletten bakken zonder eieren te breken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content