Vanhengel stelt voor om vriend te laten erven aan 'familietarief'

09/09/15 om 05:39 - Bijgewerkt om 11:48

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) wil iedereen in Brussel de kans geven om een niet-familielid aan te duiden dat tegen "familietarief", een lagere bijdrage dus, kan erven.

Vrienden mogen volgens plan Vanhengel erven tegen familietarief

Guy Vanhengel (Open VLD) © BELGA

Het voorstel komt uit een rapport van tien fiscale experts, en wordt beschreven door De Morgen.

In het voorstel dat de expertengroep op tafel legde, zou iedereen voortaan één niet-familielid kunnen aanduiden dat bij de erfenis tegen hetzelfde gunstige tarief wordt belast als familieleden in rechte lijn. Zo kan je buurman of beste vriend meer overhouden van wat je hem bij je overlijden nalaat.

Zonder familie

Het zou bijzonder goed nieuws zijn voor mensen zonder naaste familie. Op dit moment hangt de omvang van de successierechten af van het totale bedrag dat je erft en van de verwantschap. Familieleden in rechte lijn, echtgenoten en samenwonenden moeten bij een erfenis het laagste tarief van 3 tot 30 procent betalen, naargelang de belastingschijf. Anderen moeten de hoogste successierechten betalen, en dat bedrag kan in Brussel oplopen tot 80 procent van het geërfde bedrag.

Het idee past in het plan om de Brusselse fiscaliteit grondig te moderniseren. De voorstellen moeten nog worden afgetoetst binnen de Brusselse regering.

(Belga/RR)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners