Vanaf 2016 kan uitzendkracht arbeidscontract elektronisch ondertekenen

30/11/15 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:35

Bron: Trends

Vicepremier en minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo heeft maandag de eerste elektronische arbeidsovereenkomst ondertekend. De ondertekening gebeurde tijdens een presentatie van Federgon, de federatie voor de uitzendsector.

Vanaf 2016 kan uitzendkracht arbeidscontract elektronisch ondertekenen

Alexander De Croo © Belga Image

Jaarlijks werken ongeveer 500.000 mensen minstens een dag als interim, goed voor 10 miljoen tijdelijke arbeidscontracten. Maar de ondertekening van de arbeidscontracten is arbeids- en administratief intensief. Tijd voor vereenvoudiging, dacht Federgon, gesteund door De Croo.

Digitale handtekening

Bovendien was er naast de administratieve rompslomp van het papieren arbeidscontract nog een probleem volgens Federgon: heel wat contracten werden nooit ondertekend, wat zowel voor de werknemer als werkgever juridische gevolgen kan hebben.

De federatie voor de uitzendsector ontwikkelde daarom de elektronische arbeidsovereenkomst die middels een digitale handtekening ondertekend kan worden. "Het doel is om enerzijds een administratieve vereenvoudiging en anderzijds meer ondertekende contracten te bekomen", zegt Ann Cattelain, hoofd van de juridische dienst van Federgon.

Het contract wordt ondertekend met behulp van de elektronische identiteitskaart of een persoonlijke code. Bovendien krijgt de uitzendkracht een platform met daarop een overzicht van de arbeidsovereenkomsten met alle uitzendbureau's waarvoor de werknemer actief was. "Dit systeem moet ons toelaten om uit de grijze juridische zone te geraken die bestond omdat contracten niet werden ondertekend", zegt De Croo.

Dit nieuwe systeem past in een groter digitaliseringsproject, zegt de minister, die verwijst naar de "digital act" die in 2016 zal ingediend worden in het Europees Parlement. Deze transversale wet moet ervoor zorgen dat elektronische handtekeningen en documenten dezelfde waarde krijgen als de papieren variant. (Belga/NS)

Onze partners