Van Quickenborne: 'Administratieve last met een derde gedaald'

12/08/11 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Bron: Trends

Het kabinet van de minister reageert op de enquête van Unizo over de administratieve lasten voor ondernemers.

Van Quickenborne: 'Administratieve last met een derde gedaald'

© Belga

Er is al veel gerealiseerd inzake administratieve vereenvoudiging en we moeten op de ingeslagen weg verdergaan. Zo reageert het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op de enquête van Unizo over de administratieve lasten voor ondernemers. Ruim een kwart van de 540 zelfstandige ondernemers die Unizo peilde, heeft al gedacht aan stoppen wegens de administratieve lasten. Vierentwintig procent zou niet meer starten.

De woordvoerder van Van Quickenborne nuanceert: "Een enquête meet de perceptie van mensen, maar objectief kunnen we vaststellen dat er al veel gerealiseerd is inzake administratieve vereenvoudiging".

Kost

Volgens het kabinet voert het planbureau tweejaarlijks een objectieve enquête uit bij een grote schaal ondernemers en burgers. De administratieve last wordt in die enquête berekend in functie van jaarlijkse kost voor maatschappij. In 2000 bedroeg die kost 8,57 miljard euro. Bij de laatste enquête daalde die kost naar 5,92 miljard. Dat is een daling met 31 procent.

"Er is een sterke daling, dat betekent dat we dus op de ingeslagen weg moeten verdergaan", luidt het. België is nu al het land waar het het makkelijkst is om een onderneming te starten, binnenkort zal dat ook zo zijn om een vzw op te richten. Er komen in het najaar bovendien verschillende initiatieven rond e-notariaat, voegt het kabinet daar aan toe.

"Slotsom: We hebben al een mooie weg afgelegd, maar hebben ook nog een hele weg te gaan. Ook de volgende regering zal daar een prioriteit van moeten maken." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners