Van Overtveldt: ‘Ik hou er rekening mee dat Belgische frank terugkomt’

Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends, voorspelt in zijn boek ‘The end of the euro’ het uiteenvallen van de Europese munt, tenzij er ingrijpende hervormingen in de eurozone plaatsvinden.

Volg Trends ook op Facebook en Twitter.

Hij vreest echter dat die er niet zullen komen en sluit niet uit dat de crisis een nieuwe dimensie krijgt. “Nadenken over einde van de euro is apocalyptisch, maar de faling van Lehman Brothers was dat ook”, zegt Van Overtveldt In een gesprek met Europees Commissaris Karel De Gucht in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Bekijk het fragmentDe Gucht blijft optimistisch. Voorlopig moeten de Europese leiders volgens hem tijd kopen, om vanuit de Europese Commissie te kunnen blijven werken aan een verdieping van de Europese Unie. Voorlopig acht hij alleen de ‘sixpack’, waarbij lidstaten veel nauwer gevolgd worden in hun begrotings- en economische beleid, haalbaar. Hoe lidstaten beteugeld worden, als ze zich niet aan de regels houden, is nog koffiedik kijken.

Ook Frankrijk heeft een structureel probleem
Volgens De Gucht moet je de probleemlanden ook geval per geval bekijken. “Griekenland is wel het ergste probleem. De schuld is nu deels uit de financiële markten gehaald. In tweede instantie moeten we de economie daar aanzwengelen. Wij zijn ons daar in de Commissie van bewust, maar hoe je dat precies aanpakt, dat is nog een ander paar mouwen.”

Volgens De Gucht zal Ierland zich wel herpakken en Portugal zit een beetje tussen de twee.

“Van Italië verwacht ik dat ze maatregelen nemen die de situatie zullen normaliseren. In Spanje ligt het anders, daar zit je met een vastgoedbubbel en die bubbel moet eruit. “Maar de Europese Commissaris van Handel waarschuwt dat ook andere economieën in de eurozone er niet florissant uitzien. “De cijfers in Frankrijk, zeker als je kijkt naar de kosten die op de volgende generatie afkomen, vormen een structureel probleem.”

Bekijk het fragmentDuitsers zijn niet meer wat ze geweest zijn
Volgens Van Overtveldt voltrekt er zich een tendens in het Duitse establishment – zowel bij politici als bij industriëlen – die we nog niet voldoende onder ogen zien.

“De Duitsers zijn niet meer zo doordrongen van de idee van een eengemaakt Europa. Het engagement ten aanzien van de euro brokkelt af, ook omwille van het feit dat de kritiek van de Bundesbank op het beleid van de Europese Centrale Bank steeds luider klinkt.”

Bekijk het fragmentDe Gucht onderstreept dat we ons niet mogen blindstaren op een momentopname. “Het is niet omdat Duitslands economie nu floreert, dat dit over tien jaar nog altijd het geval zal zijn. Want wie zegt dat de vraag naar kapitaalgoederen – hét product van de Duitsers – over 10 jaar nog hetzelfde zal zijn?”

Z-Talk Goossens vanaf morgen 11 uur op Kanaal Z

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content