Van Overtveldt: ‘Het is nu wel heel moeilijk aan het worden’

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © belga

Het water tussen de instellingen en de Grieken is nog altijd even diep, meent Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ‘Dit is een heroïsche strijd tegen de klok. De bereidheid binnen de eurogroep om te schuiven met de deadline is heel beperkt.’

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet opgezet met de aankondiging van de Griekse regering dat ze een referendum wil organiseren over het hulpplan dat de instellingen voorleggen. Bovendien zijn de meningsverschillen allesbehalve kleiner geworden. “De teneur is dat het nu wel heel moeilijk aan het worden is”, zei hij bij zijn aankomst op de eurogroep in Brussel.

Negatief advies

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen vandaag/zaterdag opnieuw over de Griekse crisis. De deadline van 30 juni, wanneer het huidige hulpprogramma afloopt, komt steeds dichterbij, maar toch kondigde de Griekse regering vrijdagavond aan dat ze een referendum wil organiseren over het voorstel dat de instellingen (Europese Commissie, ECB, IMF) op tafel hebben gelegd. Zelf wil de regering een negatief advies geven.

‘Heroïsche strijd tegen de klok’

“Het is behoorlijk bizar om aan je bevolking te vragen wat ze denkt, maar tegelijkertijd zelf een negatief advies te formuleren”, zei Van Overtveldt. “Dat is vrij contradictorisch.” Met het besef dat in verschillende eurolanden het parlement zich over een oplossing voor Griekenland moet uitspreken, terwijl de Griekse regering vraagt het programma met een week te verlengen zodat ze haar referendum op 5 juli kan organiseren, “is de teneur dat het nu wel heel moeilijk aan het worden is”, aldus Van Overtveldt.

Bovendien is het water tussen de instellingen en de Grieken nog altijd even diep als enkele dagen geleden, klonk het. Van Overtveldt: “Dit is een heroïsche strijd tegen de klok. De bereidheid binnen de eurogroep om te schuiven met de deadline is heel beperkt.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content