Val Nederlands kabinet voedt onzekerheid bij Moody’s

© Image Globe

De val van het kabinet-Rutte en het uitblijven van een bezuinigingsakkoord kunnen negatief uitpakken voor het kredietoordeel, azgt Moody’s.

Nederland heeft een aanzienlijke staat van dienst als het gaat om begrotingsdiscipline. De val van het kabinet-Rutte en het uitblijven van een bezuinigingsakkoord voeden echter onzekerheid over het toekomstige beleid en kunnen derhalve negatief uitpakken voor het kredietoordeel. Dat stelde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s.

Hoewel Moody’s verwacht dat het voor de rest van 2012 onrustig blijft aan het politieke front in Nederland, staat het land er momenteel nog “relatief sterk” voor. Moody’s wees daarbij op de verhouding tussen de schuldenlast en het bruto binnenlands product (bbp).

Voor de crisis bedroeg de schuld 45 procent van het bbp. In 2011 was dat opgelopen tot 65,2 procent, maar dat is nog altijd ruim onder het gemiddelde van 87,2 procent in de eurozone.

De kredietbeoordelaar ziet de verwachte economische krimp van 0,6 procent dit jaar als kern van het begrotingstekort, maar Moody’s verwacht een herstel naar een groei van 1,2 procent in 2013. Om een verlaging van de kredietwaardigheid te vermijden, moet Nederland begrotingsdiscipline blijven nastreven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content