Unizo wil 46 miljoen euro voor handelskern

16/07/12 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

Bron: Trends

Ondernemersorganisatie Unizo roept de Vlaamse regering op een investeringsfonds van 46 miljoen euro op te richten om handelskernen in Vlaanderen te versterken. Dat is het bedrag dat het Vlaamse gewest in het Uplace-project in Machelen wil pompen.

Unizo wil 46 miljoen euro voor handelskern

© belga

"Het Vlaams Gewest investeert minstens 46 miljoen euro belastinggeld in één project: Uplace Machelen. Ook kernversterking in handelskernen moet steun krijgen", luidt het in een persbericht van Unizo.

Volgens de ondernemersorganisatie moet Vlaanderen werk
maken van haar Winkelnota, waar de nadruk ligt op kernversterking. Unizo zegt dat enkele versnipperde kernversterkende projecten al steun kregen, maar dat dat onvoldoende is.

Het fonds zou moeten dienen om drie soorten projecten te
cofinancieren: nieuwe winkelprojecten in de binnenstad, investeringen om de handelskernen beter bereikbaar te maken, en projecten die winkelleegstand tegengaan. Een ondernemer die van een leegstaand pand een handelszaak maakt, zou dan voor de inrichtingskosten bijvoorbeeld kunnen rekenen op een cofinanciering van 25 procent met een plafond van 10.000 euro.

Unizo herhaalt bevestigt maandag dat het naar de Raad van State trekt tegen de milieuvergunning van Uplace. De ondernemersorganisatie is van oordeel dat de mobiliteitsvoorwaarden niet vervuld zijn, en dat niet genoeg rekening is gehouden met een negatief advies over de luchtkwaliteit. De werkgeversorganisatie wijst er nog op dat ze al in 2004, toen er voor het eerst plannen werden gemaakt voor een shoppingcenter bij het viaduct van Vilvoorde, bezwaren had aangetekend bij de burgemeester van Machelen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners