Uitkering tijdelijke werkloosheid daalt tot 65 procent

21/10/14 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

De uitkering voor tijdelijke werkloosheid daalt vanaf 1 januari van 70 naar 65 procent. Het gaat om een terugkeer naar de oorspronkelijke uitkering, benadrukt het kabinet van minister van Werk Kris Peeters.

Uitkering tijdelijke werkloosheid daalt tot 65 procent

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

In 2013 kwamen 168.723 werknemers in de stelsels van tijdelijke werkloosheid terecht. Bedrijven kunnen gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid als er bijvoorbeeld minder bestellingen binnenkomen.

In de bouwsector wordt het systeem vaak gebruikt als het slecht weer is. De uitkering werd in 2008 - in het kader van de crisismaatregelen - verhoogd van 65 procent van het loon naar 75 procent. Later volgde een verlaging naar 70 procent.

Vanaf 1 januari bedraagt de uitkering opnieuw 65 procent. "Het gaat om een terugkeer naar de oorspronkelijke uitkering." Op het kabinet van Kris Peeters luidt het dat de maatregel kadert in de responsabilisering van de werkgever, 'met als doel dat minder mensen in werkloosheid worden gezet, en meer mensen honderd procent van hun loon worden uitbetaald'.

De sectorale regelingen, die aanvullende vergoedingen mogelijk maken, blijven bestaan.

De christelijke vakbond ACV maakte via een persbericht de rekening. In combinatie met de indexsprong betekent dit dat de tijdelijke werklozen '9 procent' van hun inkomen verliezen, aldus de christelijke vakbond. (Belga/BO)

Onze partners