(Uit het archief) Varoufakis in 2011: ‘We zijn op weg naar het zwarte gat’

© Reuters

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde ruim vier jaar geleden enkele pijnpunten van de Europese economie bloot. De toekomst oogde toen al onzeker en onheilspellend.

De flamboyante Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die aftrad nadat de Griekse bevolking nochtans op zijn verzoek ‘oxi’ (nee) had gestemd tegen de besparingsopdracht van de trojka, waarschuwde in oktober 2011 – toen hij nog hoogleraar economie was – al voor een Europese scheiding. Dat blijkt uit een interview met De Groene Amsterdammer, die het artikel opnieuw online heeft gezet.

In het interview verhult de Griekse econoom Varoufakis zijn pessimistische kijk op de toekomst van Europa niet. Hij uit daarbij ook zijn vrees voor wat te gebeuren staat. De angst is gegrond, luidt het.

Rampenscenario

Varoufakis ziet twee vijdandige blokken ontstaan: enerzijds Duitsland, Nederland, de Scandinavische landen, Slowakije, Polen, die zich verenigen in één Europa. Anderzijds het andere Europa, inclusief Frankrijk. Een rampenscenario:”In het Noorden zal door de sterke munt de onvrede door de recessie groeien, en rechts-extremistische partijen zullen sterker worden. In het Zuiden zullen we veel meer inflatie krijgen, nog meer onvrede en armoede”.

‘Het gaat niet om een Griekse crisis, maar om een Europese crisis, en om een wereldcrisis’ (Varoufakis oktober 2011)

Varoufakis schiet in het interview met scherp op de uitbreiding van de bijdrage aan het Europese noodfonds, met een bedrag van 98 miljard. Dat gebeurde in de herfst van 2011 en had tot doel de Grieken te helpen.

‘Historische fout’

Maar zo had hij het niet begrepen. Varoufakis omschrijft het noodfonds, ook bekend als de European Financial Stability Facility (EFSF), als een giftige organisatie die nooit opgericht had moeten worden. De uitbreiding ervan als ‘een historische fout’.

Waarom? Volgens Varoufakis blijft het geld van een dergelijk noodfonds ‘slechts tien seconden in handen van de Griekse overheid om daarna naar de crediteuren, de Europese banken te gaan’.

“En de tragedie is dat die Europese banken bankroet zijn. Dus dat geld verdwijnt in de failliete Europese banken.” De Griekse econoom ziet in die ‘vicieuze cirkel het begin van het einde van de eurozone.’

‘Op weg naar het zwarte gat’

Op de vraag of de Griekse ellende ook kan uitdijen naar andere landen van de eurozone refereert Varoufakis aan de crisis van 1929 in de Verenigde Staten. “Dat was het einde van de toenmalige betaaleenheid, de goudstandaard, en iedereen keerde zich tegen ieder ander. Daar ben ik nu ook bang voor.”

“Iedereen is het ermee eens dat we op weg zijn naar het zwarte gat”, aldus Varoufakis in oktober 2011.

(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content