'Turkije staat weer aan de startlijn'

02/11/15 om 17:41 - Bijgewerkt op 03/11/15 om 12:46

Opgeschrikt door aanslagen, hebben de Turken zondag voor zekerheid gekozen. De AK-partij van de autocratische president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw een meerderheid in het parlement. Of de fel geplaagde Turkse economie daar beter van wordt, betwijfelt Murat Üçer. Hij is professor economie aan de Koc Universiteit van Istanbul, en schrijft geregegld bijdragen voor de Financial Times en Euromoney.

Zal Erdogan zijn macht gebruiken om de Turkse economie op het juiste spoor te zetten, zoals hij dat ook deed in de eerste helft van de jaren 2000?

Murat Üçer: "De huidige verkiezingsuitslag lost in elk geval de politieke onzekerheid op, wat op zich goed is voor de economie. Of Erdogan ook de juiste economische beleidskeuzes zal maken, weten we over pakweg zes maanden. Er zijn twee opties. Ofwel komt er een grote schoonmaak in de economie, met structurele hervormingen en een herstel van de onafhankelijkheid van de centrale bank. Ofwel blijven wij in de Erdogan-modus van de jongste jaren, met veel overheidsbemoeienissen in de economie, en groei ten koste van alles."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners