Tsipras looft eigen 'realistisch en constructief' voorstel

04/06/15 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:31

Volgens de Griekse eerste minister Alexis Tsipras is het voorstel van de Griekse regering om tot een akkoord met haar internationale geldschieters te komen 'het enige realistische en constructieve voorstel'. Dat zei Tsipras na het gesprek met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Tsipras looft eigen 'realistisch en constructief' voorstel

© reuters

Zowel de Europese Commissie als Tsipras bevestigen donderdag dat de vergadering, waar ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem aan deelnam, 'constructief' was.

De gesprekspartners gingen evenwel zonder akkoord uiteen, maar kwamen overeen elkaar eerstdaags opnieuw te zien. Mogelijk vindt dat gesprek vrijdagavond plaats. Het is daarbij niet uitgesloten dat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) eraan zullen deelnemen.

Grieks voorstel 'realistisch en constructief'

In een mededeling stelt Tsipras donderdagmiddag dat het voorstel voor een akkoord dat hij zelf naar de onderhandelingstafel meebracht, als enige 'realistisch en constructief' is. Hij stipt wel aan dat het voorstel van de drie kredietverleners om het vereiste Griekse primair surplus te verlagen een goede gespreksbasis vormen.

Begrotingsoverschot

Volgens de Financial Times stellen de EU, de ECB en het IMF voor om het Griekse primair begrotingsoverschot dit jaar op 1 procent te houden, om het daarna te laten stijgen tot 3,5 procent in 2018.

Eisen van Tsipras

In zijn communiqué maakt Tsipras nogmaals duidelijk wat zijn eisen zijn: er kan geen sprake van zijn dat het solidariteitsmechanisme voor de laagste Griekse pensioenen wordt afgeschaft, en ook een verhoging van de btw op elektriciteit met 10 procentpunten 'is geen basis voor discussie'. Zoals bekend is de hervorming van de arbeidswetgeving een ander discussiepunt.

Ondanks alles blijft Tsipras optimistisch. "We vinden het een zeer positief signaal dat bij onze gesprekspartners, althans bij de Europese Commissie, de wil zeer groot is om zeer snel een realistisch akkoord te bereiken", schrijft hij. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners