Touroperators dreigen met rechtszaak tegen boetes nachtlawaai

ABTO, de associatie van Belgische touroperators, dreigt met gerechtelijke stappen tegen de boetes die het Brussels gewest wil innen voor geluidsoverlast op Zaventem.

Het gewest heeft nog bijna 10,5 miljoen euro tegoed van luchtvaartmaatschappijen die boetes kregen voor geluidsoverlast op Zaventem. Het gaat om boetes die het Brussels Instituut voor Leefmilieu (BIM) uitschreef tussen 2000 en 2011 aan het adres van een honderdtal maatschappijen.

ABTO klaagt woensdag de spreiding van de bevoegdheden in het dossier aan. “Brussel legt andere geluidsnormen op dan Vlaanderen. Het is echter de federale overheid die de vliegroutes bepaalt, waardoor luchtvaartmaatschappijen niet kunnen beslissen om het Brussels grondgebied te mijden.”

De touroperators voelen zich in het bijzonder getroffen omdat in Vlaanderen de nacht eindigt om 6 uur en in Brussel om 7 uur. Veel vakantievluchten vertrekken echter net in dat tijdsslot. ABTO waarschuwt dat het naar de rechtbank trekt als Brussel de boetes echt wil innen. Ze zullen dan trachten het geld te verhalen op de federale overheid. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content