Topeconoom Roubini is realistisch pessimistisch

© belga

Nouriel Roubini werd wereldbefaamd als een van de weinige economen die de financiële crisis zag ontstaan. Vandaag gelooft Roubini dat het herstel een U aanneemt. Een geleidelijk herstel, in mensentaal.

Maar voegt hij er dadelijk aan toe. “Het risico op een douple dip bestaat.” Een nieuwe crisis dus. En dus stelt hij zich ook terughoudend op. Voor de VS verlaagt hij de groeiprognose van 3 procent, die hij voor het eerste halfjaar verwacht, naar 1,5 procent voor de tweede helft van het jaar. “De eerste jaarhelft profiteert nog van de overheidstromen die in de economie worden gepompt. Maar ze ebben weg. De macro-economische indicatoren zien er niet goed uit. Daarom verwachten veel economen een double dip.”

Roubini ziet het beschikbare inkomen van de Amerikaan afkalven en dat baart hem zorgen. Zeker omdat achter de werkloosheidscijfers in de VS meer schuilt dan dat het economisch ongeschoolde oog kan zien. “De cijfers tonen dat 8,4 miljoen jobs in de VS zijn gesneuveld. Maar het verlies aan effectief gewerkte uren is nog veel groter.” En prompt steekt de econoom van wal met het verhaal van zijn tandarts en poetsvrouw die hun aantal klanten massaal zagen afhaken. “Ze hebben hun job dus nog, maar werken wel veel minder. Het aantal uren dat minder wordt gewerkt is een veel betere barometer voor de economie. Die uren zitten niet in de statistieken, maar het betekent wel dat het beschikbaar inkomen uit loon zakt.”

Een van de dringendste problemen zijn de overheidsschulden die landen hebben opgebouwd. Hoe moeten ze weggewerkt worden? Roubini: “Een simpel antwoord, voorlopig moeten de overheden niet te veel doen. De schuld van de VS is zeer hoog. Maar de steun te vroeg terugtrekken, veroorzaakt deflatie. Ik geloof trouwens meer in de dreiging van deflatie dan van inflatie. Voor een aantal landen is de bondmarkt wakker geschud. Zij zullen landen als Griekenland, de UK en IJsland forceren om maatregelen te nemen. Maar zij zullen de VS niet aanpakken. Toch niet dit jaar. De VS boeken economische groei en dat houdt de intresten op overheidsobligaties laag. Net als het feit dat de Federal Reserve de rente laag houdt tot minstens het einde van de eerste jaarhelft.”

Verlaat iemand de eurozone?
Roubini: “Iedereen kijkt naar de budgettaire problemen van de overheden. Maar verschillende landen kampen met het veel grotere probleem niet voldoende te groeien en economisch niet meer competitief te zijn. Daardoor verliezen ze marktaandeel ten opzichte van bijvoorbeeld Azië. De lonen stijgen meer dan de productiviteit van de werknemers en dat is problematisch. Als, en dat is een grote als, je de budgettaire problemen opgelost krijgt, hoe ga je het probleem van de economische groei oplossen? Als een land de eurozone verlaat, zou dat chaos veroorzaken. Bovendien zou terugkeren naar de lokale munt, de uitstaande schuld in euro alleen maar duurder maken. Wat de zaken nog verergert. Landen als Griekenland zijn volgens mij too big too fail, dus zal er door anderen tussengekomen worden als het echt nodig is.”

Heeft een eengemaakte eurobond zin zodat de eurolanden zich in de toekomst gezamenlijk op de markt kunnen presenteren?
Roubini: “Dat zal niet gebeuren. Duitsland zal nooit een hogere prijs willen betalen voor de uitgifte van staatspapier omdat andere landen een hoger risico hebben. Het solvabiliteisrisico van Griekenland wordt een gevaar voor Duitsland en de Duitse belastingbetaler zal dat risico nooit willen dragen.”

A.G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content