Tegen 2012 akkoord over eindeloopbaan nodig (VBO)

© Belga

In de tweede helft van 2011 moeten de politieke partijen knopen doorhakken in het eindeloopbaandebat. “Anders dreigen de loonkosten te ontsporen en riskeren onze bedrijven bestellingen mis te lopen”, zo heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) woensdag gezegd bij de voorstelling van de resultaten van zijn halfjaarlijkse conjunctuurenquête.

De vergrijzing is volgens het VBO nu al voelbaar bij de bedrijven. “De druk die vandaag bestaat als gevolg van de vervanging van onze oudere werknemers, legt een hypotheek op onze economische groei”, zegt VBO-topman Rudi Thomaes. Hij voegt toe dat de krapte op de arbeidsmarkt een opwaartse druk op de lonen zal zetten.

“Wat ook het politieke scenario zal zijn, we moeten in elk geval ingrijpen op het vlak van de vervroegde uittredingen, en dat in de tweede helft van dit jaar”, zegt Thomaes. Als er in die periode niets gebeurt, dreigt het eindeloopbaandebat in het vaarwater van de sociale verkiezingen en de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord te komen, zegt hij. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content