Strijd kost geld: Europese leiders in de ban van de terreur (video)

24/11/15 om 15:16 - Bijgewerkt om 16:29

Terwijl België noodgedwongen in de ban blijft van de terreurdreiging van IS, buigen andere Europese regeringsleiders zich over de beschikbare budgetten voor defensie.

Strijd kost geld: Europese leiders in de ban van de terreur (video)

© belga

De Belgische regering heeft maandag beslist het hoogste terreurniveau te handhaven tot begin volgende week. Daarmee nemen de Belgische autoriteiten de dreiging dat terroristen van IS (Islamitische Staat) dichtbevolkte gebieden zoals winkelcentra en metrostations zouden aanvallen bijzonder ernstig.

Maar niet alleen in België wordt alert gereageerd, ook elders in Europa neemt de spanning toe. De hoogste tijd voor de afzonderlijke lidstaten om de beschikbare budgetten voor 's lands defensie onder de loep te nemen, want miltaire aanwezigheid in de straten kost geld. En hoe langer de dreiging duurt, hoe meer geld er moet worden vrijgemaakt. Bovendien reikt de strijd tegen de terreur allicht verder dan de strijd in de straat, en is er bijgevolg meer materieel nodig.

De Britse premier David Cameron kondigde alvast plannen aan om het miltiare budget van Groot-Brittannië de komende tien jaar te verhogen met 12 miljard pond (18 miljard euro). Doel: terrorisme daadkrachtig bestrijden.

Onze partners