Strengere regels voor banken

13/09/10 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Bron: Trends

Er komen strengere regels voor de banken. Dat staat in het zogenaamde Basel-III-pakket. Door de banken strengere regels op te leggen, moeten ze in staat zijn een financiële crisis het hoofd te kunnen bieden.

Strengere regels voor banken

© belga

Het Baselcomité, dat zich buigt over de kapitaalvereisten voor banken wereldwijd, bereikte zondagavond een akkoord over een nieuw pakket regels waardoor de banken verplicht worden steviger kapitaalbuffers aan te leggen. Die moeten een financiële crisis helpen voorkomen.

Vanaf 2013 en uiterlijk tegen 1 januari 2019 zal de zogenaamde Tier 1 kapitaalratio, die de financiële conditie van de banken meet, stapsgewijs worden opgevoerd van 4 tot 6 procent. Daarbij moet nog een kapitaalbuffer van 2,5 procent worden opgebouwd. Het is de bedoeling dat de staats- en regeringsleiders van de G-20 in november de nieuwe regels goedkeuren.

In het kader van de Basel III-normen bevestigde Deutsche Bank zondag dat het 9,8 miljoen euro wil ophalen via een kapitaalronde. Berichten daarover circuleerden op vrijdag 10 september in de media, maar werden pas zondag door de bank zelf toegelicht. Door een kapitaalverhoging kan een steviger kapitaalbuffer worden aangelegd. Het opgehaalde kapitaal moet ook dienen om het belang in de Duitse Postbank uit te breiden. Dat belang bedraagt op dit moment 30 procent.

In een reactie op de nieuwe kapitaalvereisten verklaarde Nout Wellink van de Nederlandse centrale bank maandag dat de banken "honderden miljarden" euro's extra kapitaal nodig zullen hebben om aan de nieuwe kapitaalvereisten van Basel III te voldoen. Volgens Wellink zullen de banken het benodigde geld moeten ophalen op de financiële markten en zal dat gedurende enkele jaren gevolgen hebben voor de winsten, en dus ook voor het dividend en de premies.

Het volledige persbericht van het Baselcomité vindt u hier (pdf)

Lees meer over:

Onze partners