Starters-bvba wacht op starters

© belga

Een jaar na de lancering ervan werden amper 800 starters-bvba’s opgericht. De vennootschapsvorm lijkt daarmee (voorlopig) een slag in het water te zijn, blijkt uit een mededeling van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

“Hoewel op dit ogenblik de laatste gegevens voor de april- en meimaand nog volop binnenlopen verwachten we een jaarcijfer rond de 800 cases”, meldt het informatiekantoor. Op dit moment telt Graydon 747 s-bvba’s. Dat aantal is “bijzonder weinig in vergelijking met het totaal van 72.215 bedrijven dat verleden jaar werd opgericht, weinig ook in vergelijking met de 14.436 bvba’s of de 5.667 evba’s uit 2010”, luidt het.

De starters-bvba biedt ondernemers de mogelijkheid om met één euro kapitaal een bedrijf op te richten. Die vennootschapsvorm werd opgericht om de drempel tot het ondernemerschap zo laag mogelijk te houden. Volgens Graydon is 36 procent van de starters-bvba’s ook effectief opgericht met een maatschappelijk kapitaal van één euro. “Daar waar de overheid de één-euro idee vooral beschouwde als een signaal met symboolwaarde, nemen nogal wat oprichters een en ander al te letterlijk”, klinkt het.

Graydon besluit uit de gegevens dat de starters-bvba geen succesverhaal is, onder meer door de beperkte bekendheid van de vennootschapvorm, het tijdelijke statuut en het feit dat de starters-bvba als rechtsvorm weinig vertrouwen wekt bij kredietverschaffers.

De starters-bvba kadert in een economisch actieplan dat op 1 juni 2010 in voege trad. De nieuwe vennootschapsvorm kan worden beschouwd als een anti-crisismaatregel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content