Ilse De Witte

‘Stap voor stap naar eerlijke belastingen’

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De roep om eerlijke belastingen noopt de regering om slinkse advocaten die binnenwegen zoeken voor hun klanten, de pas af te snijdenat. Dat zegt Ilse De Witte, redactrice bij MoneyTalk.

De meerwaardebelasting van CD&V sneuvelde anderhalve week geleden, samen met de verlaging van de vennootschapsbelasting van de N-VA. Tegelijk werd, zonder al te veel aandacht van de media, een mini-meerwaardebelasting ingevoerd voor wie zijn vermogen structureert in een holding, al dan niet om te ontsnappen aan de roerende voorheffing op dividenden.

De regering zal met die meerwaardebelasting niet scoren bij het brede publiek, dat niet weet waarover het gaat. Maar ze heeft grote voordelen tegenover de mediagenieke meerwaardebelasting van CD&V: ze is eenvoudig, gemakkelijk te controleren en kan na de toevoeging van één of enkele zinnen in het wetboek van de inkomstenbelasting in gang schieten.

De regering sluit een gedoogde ontsnappingsroute af. Applaus daarvoor

De regering sluit hiermee een gedoogde ontsnappingsroute af. De grote vermogens en de meer succesvolle ondernemers, die tot nu toe door de vingers van de belastinginspectie glipten, weten maar al te goed waarover het gaat. Sommige mensen zijn zo gefocust op het zoeken naar manieren om minder belastingen te betalen, dat ze in een parallel universum lijken te leven. De roep om eerlijke belastingen noopt de regering om slinkse advocaten die binnenwegen zoeken voor hun klanten, de pas af te snijden. En als het een troost kan wezen voor de getroffen ondernemers: de nieuwe regeling geldt volgens onze bronnen enkel voor meerwaarden die ontstaan vanaf 1 januari.

Als het normaal is dat een ondernemer belastingen betaalt op de winst die hij uit zijn vennootschap haalt, dan is het niet normaal dat hij aan belastingen ontsnapt door een holding boven die vennootschap te schuiven. De bakker om de hoek gebruikt zo’n structuur niet, maar misschien wel de eigenaar van een keten van bakkerijen. Wie heeft geld om de beste fiscaal advocaten te betalen en kosten te maken om zulke structuren op te zetten? Juist ja, de grote vermogens. Applaus dus voor de regering dat ze niet voor de populistische en onwerkbare oplossing heeft gekozen, maar wel in alle stilte en stap voor stap werkt aan de weg naar eerlijkere belastingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content