Standard & Poor's verlaagt kredietrating Spanje

14/10/11 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Bron: Trends

Na Fitch beoordeelt Standard & Poor's Spanje nu ook met de op drie na hoogste rating, "AA-".

Standard & Poor's verlaagt kredietrating Spanje

© Reuters

Kredietratingagentschap Standard & Poor's heeft de langetermijnrating van Spanje verlaagd van AA naar
AA-. Reden voor de verlaging noemt het bureau de risico's op de groeivooruitzichten en de risico's voor de banken. De outlook blijft bovendien negatief, waarmee Standard & Poor's de rating nog verder dreigt te verlagen.

De ratingverlaging verhoogt de druk op het Zuid-Europese land, aangezien een slechtere kredietwaardigheid een hogere rente voor leningen door Spanje met zich meebrengt.

"We zien toegenomen risico's voor de groeiperspectieven van Spanje op basis van de hoge werkloosheid, de gespannen financiële omstandigheden, het nog steeds hoge schuldenniveau in de private sector en een waarschijnlijke economische verzwakking bij de belangrijkste handelspartners van Spanje", aldus Standard & Poor's.

Het ratingagentschap vreest dat vooral de Spaanse banken in steeds grotere moeilijkheden zullen raken. Dinsdag verlaagde Standard & Poor's al de ratings van tien Spaanse financiële instellingen, waaronder bankenreus Banco Santander. Ook zij hebben sindsdien een beoordeling AA-.

Standard & Poor's dreigt meteen al met een volgende ratingverlaging voor Spanje, met - net als bij Fitch - een negatieve outlook. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners