Staat vergooit 5 miljoen euro door te laat te betalen

02/12/10 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

Bron: Trends

De federale overheid heeft vorig jaar 5,2 miljoen euro aan verwijlintresten betaald. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2005. De staat moest dat bedrag op tafel leggen omdat facturen te laat betaald werden. Dat antwoordde minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) op een parlementaire vraag van Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V).

Staat vergooit 5 miljoen euro door te laat te betalen

© belga

Dat schrijft De Tijd donderdag.

De meeste verwijlintresten worden betaald door de Regie der Gebouwen (2,2 miljoen euro) en Defensie (1,8 miljoen). Beide departementen doen volgens Vanhengel het vaakst een beroep op bedrijven vooroverheidsopdrachten.

Bogaert betreurt dat de verwijlintresten tussen 2005 (1,8 miljoen euro) en 2009 fors zijn opgelopen. "Ik vind dat bijzonder veel en weggegooid geld op een ogenblik dat wij het wel erg goed zouden kunnen gebruiken", zegt het CD&V-Kamerlid. Hij vindt dat zowel de bedrijven slachtoffer zijn, omdat ze lang moeten wachten op hun geld, als de overheid, want die betaalt consequent te veel.

Vanhengel wijst erop dat er bij sommige overheidsopdrachten sprake is van een betwisting van het eindresultaat en dus van de facturen. "Daardoor worden de facturen te laat betaald en zijn er soms nalatigheidsintresten verschuldigd", aldus Vanhengel.

Onze partners