Staat moet kernreactoren zelf verzekeren

Tihange © Belga

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft een plan klaar om een staatsgarantie te geven aan de uitbaters van nucleaire sites, om zo grote risico’s bij zulke installaties te kunnen verzekeren.

De Belgische kerncentrales liggen al lang onder vuur door incidenten, en door strengere regels gooien privéverzekeraars de handdoek in de ring.

Verhoogde verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van de uitbaters van nucleaire sites is verhoogd volgens internationale afspraken, die de aansprakelijkheid bij milieuschade uitbreiden. De periode waarin materiële schade kan worden aangegeven, wordt bovendien opgetrokken van tien tot dertig jaar. Vooral de lange periode schrikt privéverzekeraars af. De exploitanten moeten vanaf 31 maart extra verzekerd zijn. Dat schrijft De Tijd.

Bij Electrabel is er nog een marktbevraging bezig. “Maar we hebben uit voorzichtigheid al een staatsgarantie aangevraagd. Die zal nodig zijn als de markt onvoldoende dekking biedt”, aldus een woordvoerster.

Assuralia, de koepel van de verzekeringssector, bevestigt dat er zowel voor het verzekeren als voor het herverzekeren van dat type risico te weinig capaciteit is. Maar het schadeplafond blijft op 1,2 miljard euro. Als de schade bij een ongeluk groter is, draait de overheid sowieso op voor de kosten.

Het kabinet-Marghem wil geen commentaar geven zolang de regering het voorstel niet heeft goedgekeurd.

Tihange 1 stilgelegd

Dinsdagochtend werd de kernreactor van Tihange bovendien stilgelegd nadat er een onregelmatigheid was vastgesteld aan een ladingspomp. Uitbater Electrabel verwacht dat de reactor drie weken buiten strijd zal zijn.

De reactor werd stilgelegd “om de optimale werking van de drie ladingspompen te verzekeren”, liet Electrabel weten. “De stilstand van Tihange 1 heeft geen impact op de bevoorradingszekerheid. Ons gediversifieerde productiepark voorziet in behoeften van onze klanten.”

In de lente zal Tihange 1 nog eens drie tot vier maanden stilgelegd worden. Dan staan onderhoudswerkzaamheden gepland in het kader van de levensduurverlenging van de reactor.

Met een capaciteit van 481 MW is Tihange 1 een van de kleinere kernreactoren in België. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content