Spanje gaat 4,9 miljard extra besparen

19/08/11 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:08

Bron: Trends

De Spaanse regering kondigt vrijdag nieuwe maatregelen aan waarbij bijna 5 miljard euro zal worden bespaard. De btw op nieuwe woningen gaat omlaag en de bedrijfsbelasting wordt hervormd.

Spanje gaat 4,9 miljard extra besparen

© belga

De Spaanse regering hoopt dat de nieuwe initiatieven, die 4,9 miljard euro moeten opleveren, zo snel mogelijk worden goedgekeurd door het parlement. Spanje wordt op dit moment bedreigd door de financiële storm die over de eurozone raast.

Via een hervorming van de vennootschapsbelasting hoopt de regering 2,5 miljard euro te genereren. Het zou daarbij de bedoeling zijn dat bedrijven tot eind 2013 meer belastingen betalen via voorafbetalingen om het begrotingstekort terug te brengen tot 3 procent van het bbp. Er kan evenwel geen sprake van zijn dat de tijdelijke maatregel leidt tot een belastingverhoging op lange termijn, aldus minister van Economie Elena Salgado.

Behalve een btw-verlaging op nieuwbouw (van 8 naar 4 procent), die de verkoop van woningen moet aanzwengelen, wordt ook de gezondheidszorg hervormd. Zo zouden onder meer generische medicijnen in bepaalde gevallen verplicht worden voorgeschreven. De hervorming in de gezondheidszorg moet 2,4 miljard euro opleveren.

Volgens minister Salgado kunnen de maatregelen de economische groei ondersteunen en meer activiteit in de bouwsector genereren.

(reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners