Spanjaarden moeten 65 miljard extra besparen

11/07/12 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Bron: Trends

De Spaanse premier Rajoy legt de Spaanse bevolking een extra saneringsronde op om te voldoen aan de begrotingsdoelstellingen.

Spanjaarden moeten 65 miljard extra besparen

© reuters

Premier Rajoy kwam woensdagmorgen in het parlement op de proppen met een nieuw pakket besparingsmaatregelen. Het pakket wordt verspreid over 2012, 2013 en 2014.

Er wacht de geplaagde Spaanse bevolking een verhoging van het btw-tarief van 18 naar 21 procent. Er wordt nog 3,5 miljard bespaard bij de openbare diensten, en ook de werkloosheidsuitkeringen gaan naar omlaag.

Rajoy kondigde onder meer nieuwe indirecte belastingen op energie aan, terwijl plannen worden gemaakt om spoorwegen, haven- en luchthavenbedrijven te privatiseren. Ook de onroerende voorheffing op vastgoed zou worden herzien. Dat betekent dat wie een lening wil afsluiten voor de aankoop van een woning niet langer een beroep zal kunnen doen op de hypotheekaftrek. Aan de pensioenen raakt Rajoy vooralsnog niet, waarmee hij vasthoudt aan een van zijn verkiezingsbeloftes.

"De nieuwe maatregelen zijn niet prettig, maar noodzakelijk om de overheidsuitgaven terug te dringen," aldus de Spaanse premier. Die overheidsuitgaven overstijgen namelijk de inkomsten van het land met enkele tientallen miljarden euro's, verduidelijkte Rajoy aan het Spaanse parlement.

Spanje heeft in een periode van recessie - met een werkloosheidsgraad van 24,4 procent en tegenvallende belastinginkomsten - alle moeite van de wereld om te voldoen aan de strikte begrotingsdiscipline die Europa oplegt.

Madrid kreeg dinsdag van de ministers van Financiën van de Europese Unie alvast tot 2014 - in plaats van 2013 - de tijd om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit jaar mag het begrotingstekort 6,3 procent van het bbp bedragen. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners