Schneider Electric slimmer met energie

De Franse groep Schneider Electric heeft zopas een deel van Areva overgenomen. En Schneider Electric België sloot een akkoord met de oliegroep Total om elektrische herlaadpalen te leveren voor een aantal tankstations. Maar de groep wil ons vooral leren slimmer met energie om te gaan, schrijft het economisch weekblad Trends.

In een van de schaarse interviews die hij geeft, laat président en CEO Jean-Pascal Tricoire in zijn kaarten kijken. “Dit is een nieuw tijdperk. De veranderingen in de elektriciteitssector de laatste vijf of tien jaar zijn sneller, groter en spectaculairder dan de hele eeuw daarvoor: hernieuwbare energie, het smart grid, de klimaatdiscussie,… Tegen 2030 verdubbelt de vraag naar elektriciteit, en tegen 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen de helft lager zijn dan nu. De elektricieitssector bevindt zich in het midden van de grootste uitdaging waar we als maatschappij voor staan: de klimaatopwarming. Dus moeten we ook meer verduidelijken waar we mee bezig zijn en welke oplossingen wij kunnen bieden.”

Schneider Electric – 15,8 miljard euro omzet, ruim 116.000 werknemers- is gespecialiseerd in energiebeheer. Vertaald: het bedrijf produceert geen elektriciteit, maar zit in de middenstrook tussen productie en verbruik. Doel: ervoor zorgen dat u slimmer verbruikt. De toekomst bestaat uit stopcontacten die u elektronisch laten weten dat de wasmachine of de vaatwasser aan mag, of uw ijskast die enkele minuutjes zonder stroom wordt gezet om elders een piekvraag op te vangen: smart electricity klinkt dat dan. Tricoire: “Per kilowatt die wordt verbruikt, zijn er drie verbrand aan de bron. Dus vooraleer miljarden te pompen in kerncentrales en windmolens, is het eerste wat we moeten doen, energie besparen. Soberder verbruiken, maar vooral efficiënter verbruiken. Nu produceren zonnepanelen het meest energie wanneer die het minst nodig is.”

Zelf is Tricoire enorm gepassioneerd door BipBop, Business Innovation (On) People, een initiatief waarmee Schneider Electric hoopt elektriciteit beschikbaar te stellen aan de 1,6 miljard mensen die het nu zonder stroom moeten stellen. “Dat is de basis voor ontwikkeling. Mensen die geen stroom hebben, besteden een derde van hun tijd aan het halen van water. Tegelijk geloof ik niet in liefdadigheid: als je zonnepanelen geeft, zijn ze een jaar later gedemonteerd en verkocht, want er is niemand die ze kan onderhouden. Wij doen het dus omgekeerd: we leiden mensen op, zodat we er zaken mee kunnen doen. Momenteel zijn we 4000 mensen in India aan een diploma van elektricien aan het helpen, en zijn we ook in Afrika opgestart. Het is nog klein, maar de ambitie moet zijn om iedereen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Een slim net, liefst.”

Schneider heeft in België twee fabrieken, en een commercieel hoofdkwartier. Er werken in totaal 463 mensen. Met Areva Distribution komt er nog een fabriek bij in Dison, wat nog eens ruim 110 mensen toevoegt aan het Belgisch totaal.

L.H.

Het volledige interview leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content