Sarkozy en Merkel melden ‘doorbraak’ in Griekse crisis

© belga

De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in het reddingsplan voor het zieltogende Griekenland.

Merkel en Sarkozy kwamen vrijdag samen om de Griekse crisis te bespreken. Na afloop van dat gesprek verklaarde bondskanselier Merkel dat Duitsland en Frankrijk een vrijwillige bijdrage vragen aan de private sector, met name de financiële instellingen die Griekse staatsobligaties in portefeuille hebben. Die vrijwillige bijdrage zou tot gevolg hebben dat Griekenland langer de tijd krijgt om de schuldenlast af te bouwen.

Volgens Merkel moet de vrijwillige bijdrage in lijn liggen met het zogenaamde Weense Initiatief. Op basis daarvan kan een oplossing voor het Griekse probleem worden bereikt, luidt het. Het Weense Initiatief, dat begin 2009 door de Europese monetaire en politieke top in het leven werd geroepen, dient om de banken in tijden van crisis gelijk te stemmen.

Merkel onderstreepte dat de regeling samen met de Europese Centrale Bank (ECB) zou worden uitgewerkt. De ECB vreesde eerder dat een verplichte bijdrage van de private sector tot een nieuwe kredietcrisis zou leiden. Volgens Merkel en Sarkozy moet er nu snel gehandeld worden, al werd een concrete deadline niet vernoemd. De Europese ministers van Financiën komen op 19 en 20 juni bijeen in Luxemburg om de Griekse crisis te bespreken. Op 23 en 24 juni zitten de EU-leiders om de tafel in Brussel.

Sarkozy benadrukte dat Duitsland en Frankrijk het eens zijn over de te volgen strategie om de euro(zone) te redden. De Europese beurzen reageren vrijdagnamiddag positief op het akkoord tussen Frankrijk en Duitsland. Het optimisme op de beursvloer komt vooral bankaandelen als Dexia en KBC ten goede. Dexia, die ruim 4 miljard euro Grieks staatspapier in portefeuille heeft, maakt het verlies van donderdag bijna weer ongedaan met een winst van 3,16 euro tot 2,26 euro. KBC noteert – met 600 miljoen euro Grieks staatspapier op zak – 3,16 procent in de plus tot 27,25 euro.

(belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content