Bruno Leijnse

‘Ruzie met Hongarije helpt de Europese economie niet vooruit’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het migrantenthema blijven oprakelen helpt alleen Viktor Orbán. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

De Europese Unie krijgt het moeilijk om de Hongaarse premier Viktor Orbán aan te pakken over zijn antimigratiebeleid. De slogan ‘Hongarije voor de Hongaren’ is een winner.

Het is schokkend dat Orbán de staatszenders inschakelt om Molenbeek en Calais af te zetten tegen de zonnige terrassen in Boedapest, maar het doet zijn meerderheid van 67 procent in het parlement niet verdwijnen.

Ruzie met Hongarije helpt de Europese economie niet vooruit. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en bondskanselier Angela Merkel begrijpen dat. Zij wensten Orbán meteen geluk met zijn overwinning.

Juncker liet weten dat de ‘Europese Unie een unie van democratie en waarden is’ en dat het de plicht is van “alle lidstaten, zonder uitzondering, om die gezamenlijk te verdedigen”.

Ruzie met Hongarije helpt de Europese economie niet vooruit

Met die woorden zei hij Orbán de wacht aan. Diens concept van de ‘illiberale staat’ stelt het belang van de natie boven de individuele vrijheid. Dat botst met het vrije verkeer van personen en goederen in de Europese Unie.

De plannen van Orbán om niet-gouvernementele organisaties ‘die illegale migratie steunen’ te hinderen en hun giften extra te belasten, tasten de vrije meningsuiting aan. Die wordt net extra belangrijk, nu corruptie oprukt in Hongarije, zoals de EU-antifraudedienst vaststelt.

Hongarije ontving in 2016 netto 3,6 miljard euro van Europa. Meer dan 95 procent van de Hongaarse openbare investeringen krijgen Europese cofinanciering. Erop toezien dat dat geld juist wordt besteed – en dat buitenlandse bedrijven niet worden gediscrimineerd – zou Hongarije helpen. Het migrantenthema blijven oprakelen helpt alleen Orbán.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content