Rusland dreigt met sancties tegen Belgische ambassade na inbeslagname

Mikhail Khodorkovsky, de vrijgelaten oligarch © EPA

Rusland gaat volgens president Poetin “zijn belangen juridisch verdedigen” tegen de inbeslagname van Russische activa in het buitenland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt met represailles tegen onder meer en vooral België.

De inbeslagname van Russische activa is het gevolg van een uitspraak die het internationaal Arbitragehof in Den Haag vorig jaar deed in de zaak-Yukos. Rusland is de aandeelhouders van het olieconcern volgens het vonnis een schadevergoeding van 50 miljard dollar verschuldigd. Rusland weigert te betalen.

President Vladimir Poetin wees er tijdens een economisch forum in Sint-Petersburg op dat zijn land “de autoriteit van dat tribunaal niet erkent”.

Na het vonnis in Den Haag werden in België onder meer de rekeningen van de Russische ambassade geblokkeerd. Daarover heeft Rusland volgens de BBC inmiddels bij de Belgische ambassadeur protest aangetekend. In een boodschap aan de ambassadeur werd de beslaglegging “een openlijk vijandige daad” genoemd die “bruutweg de herkende normen van internationale wetgeving met voeten treedt”. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde volgens de Britse zender een dreigement. Als België de beslissing niet herroept, overweegt Rusland “wederkerige maatregelen” tegen de Belgische ambassade en tegen niet nader genoemde vertegenwoordigers van België.

‘Almachtige dief’

Ook in Frankrijk werden Russische activa in beslag genomen. Daar werden zo’n veertig rekeningen geblokkeerd en beslag gelegd op acht of negen gebouwen die in handen zouden zijn van de Russische overheid. Mogelijk volgen nog gelijkaardige stappen in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Volgens Tim Osborne, directeur van GML – de meerderheidsaandeelhouder van Yukos, zijn de voorbereidingen daarvoor aan de gang.

Osborne noemt de Russische tegenacties “frivool”.

Yukos was het grootste oliebedrijf in Rusland tot het in 2007 zonder pardon ontmanteld werd en door een staatsfirma werd vervangen. Mikhail Khodorkovsky, de oligarch en sterke man van Yukos werd jarenlang gevangen gehouden en kwam in 2013 vrij.

Hij reageerde op Facebook verheugd op de beslagnames.

“Ik ben geen begunstigde aangezien de partners mijn deel in 2004 teruggekocht hebben. Maar dat belet niet dat ik me als Russisch staatsburger verheug over wat nu gebeurt. Dit is een symbolisch moment voor ons land, een teken dat diefstal niet onbestraft kan plaatsvinden, om het even hoe almachtig de dief is”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content